Les consultes sobre la independència: punt i seguit

  • El 18 de setembre la coordinadora elegirà una comissió permanent per donar continuïtat al moviment

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
20.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 18 de setembre vinent el plenari de la Coordinadora Nacional per la consulta sobre la independència elegirà els membres d’una comissió permanent, per reactivar el moviment i gestionar les tandes de consultes pendents, com les del 17 d’octubre i la de Barcelona del 10-A. La comissió gestora que ha convocat el plenari també anuncia que s’hi elegiran nous portaveus.

La comissió permanent que surti d’aquest plenari, integrada per representants de més d’una vintena de comarques, no tindrà pas capacitat decisòria. Juli Carbonell, un dels membres de la comissió gestora que ha treballat aquestes últimes setmanes per a la constitució de la permanent, ha explicat a VilaWeb que ‘serà el plenari qui decidirà ara quines són, durant un temps determinat, les cares visibles de la Coordinadora’, que fins ara han estat Uriel Bertran i Anna Arqué. Tots dos s’han implicat i s’han vinculat recentment al projecte de Solidaritat Catalana, dirigit per Joan Laporta.

De fet, segons admet Carbonell, hi ha hagut un cert temor que Solidaritat capitalitzés la feina feta pel moviment de consultes en benefici propi. Uriel Bertran, en declaracions a VilaWeb, nega que sigui així: ‘No va ser fins al 27 de juliol que em vaig presentar amb Solidaritat i des d’aleshores no he fet pas cap declaració pública en nom de la coordinadora de les consultes. I tothom té el dret de tenir una activitat política. I també he deixat ben clar que quan sigui candidat a una formació política deixaré pas a ua altra gent, perquè és incompatible amb la tasca a la coordinadora’. El 4 de setembre, dues setmanes abans de la reunió del plenari, Solidaritat celebrarà les primàries per elegir candidats, i ja aleshores se sabrà si Bertran és candidat i, per tant, renuncia a continuar de portaveu de la coordinadora.

Punt i final o punt i seguit?

Els membres de la comissió gestora per a l’establiment de la permanent, inclòs Juli Carbonell, no consideren pas que el paper de les consultes s’hagi acabat, per més que les principals tandes de referèndums hagin quedat enrere i ara ens trobem, després de la gran manifestació del 10-J, a la porta d’unes eleccions en què l’independentisme discuteix si és possible d’anar-hi unit. ‘Encara hi ha moltes consultes per fer i s’ha de treballar perquè tots els catalans puguin posar el vot a l’urna. I la gent que ja ha votat, amb els resultats de cada poble, ha de poder treballar per avançar cap al referèndum vinculant’. I segons Carbonell, els partits que es van implicar en les consultes, sobretot després del 13-D, se n’han anat desvinculant.

El pròxim pas: la unitat

Els membres de la gestora que han activat l’elecció de la comissió permanent recorden que el moviment encara és viu. El pròxim pas serà el 18 de setembre, segurament a Sant Antoni de Vilamajor, on s’elegiran els portaveus i es confirmarà la composició de la permanent, integrada per una vintena de membres que cada comarcal ha anat designant. ‘Com a moviment transversal s’han d’anar fent accions perquè es pugui convocar un referèndum vinculant o perquè el parlament proclami la independència’, explica Carbonell, que també fa una crida als polítics perquè s’entenguin per anar junts a les eleccions. ‘Si no hi van unitàriament no farem res; dividits, ens venceran’, conclou.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any