CiU, ERC i ICV defensen el dret de decidir però divergeixen sobre els objectius

  • Laia Bonet es va quedar sola defensant l'estatut en el debat d'ahir a Prada amb Castellà, Puigcercós i Bosch

VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
19.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Força desavinences i poques coincidències ahir al vespre a Prada, en el debat sobre les propostes dels partits després de la sentència de l’estatut, que es va fer en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu. Antoni Castellà, Joan Puigcercós i Jaume Bosch van coincidir que cal exercir el dret de decidir, però amb uns propòsits diferents, i la nova cara visible de la pre-campanya socialista, Laia Bonet, es quedava sola defensat la validesa i vigència de l’estatut.

Davant pràcticament la mateixa audiència que el dia anterior havia aplaudit les demandes d’unitat de l’independentisme, Bonet va declarar: ‘L’estatut és una eina viva, malgrat el recurs del PP i malgrat la sentència del Tribunal Constitucional. Una sentència que no és d’Espanya contra Catalunya (…) Espanya fa camí cap al federalisme i Catalunya no s’aturarà’.

Hi va haver algunes protestes per aquestes afirmacions, però l’actual secretària del govern va continuar: ‘L’estatut és el nostre instrument d’autogovern i no el podem menystenir. I em preocupa que CiU digui que és una via morta, perquè com pensa governar, si no és amb l’estatut?’.

Castellà: Dret de decidir per al concert econòmic

En efecte, el diputat de CiU Antoni Castellà va reclamar anar més enllà de l’estatut i va reivindicar ‘l’esperit del dret de decidir per saltar el mur del Constitucional’, insistint que s’ha de plantejar per assolir el concert econòmic, però no pas la independència, com se li va demanar durant el debat; això seria possible si ho vulgués ‘un 80% de la població’, va argumentar.

En canvi, segons va dir, sobre el concert econòmic hi ha ‘una majoria àmplia i suficient’ i és necessari que d’ara endavant hi hagi unitat dels partits catalans a Madrid, una unitat ‘per fer avançar el país cap a la llibertat’; una unitat, però, que ni després de la sentència del TC no es va assolir.

Bosch: Reforma de la constitució

Els altres ponents van coincidir amb Castellà que calia superar l’estatut i fer un pas més enllà, fent ús del dret de decidir. Jaume Bosch va esgrimir aquest mateix concepte, i va traçar el següent recorregut: ‘Hem de sumar esforços perquè el parlament plantegi la reforma de la constitució, perquè incorpori el dret d’autodterminació, perquè Catalunya pugui votar si vol formar part d’una federació amb l’estat espanyol, si s’hi vol confederar o si vol ser un estat lliure directament dins de la Unió Europea’. Si Espanya no ho acceptés, ‘hauríem de posar en marxa els mecanismes per fer-ho nosaltres mateixos’, va afegir.

Puigcercós: El moment de la independència

Puigcercós va dir que calia avançar cap a la independència, perquè hem arribat a un ‘moment històric’, el de l’evidència d’un conflicte amb l’estat espanyol arran de la sentència del TC. Un moment, segons Puigcercós, en què molta gent ha obert els ulls sobre la necessitat de la independència, i en un context internacional favorable. Ara, el president d’ERC sosté que encara no hi ha una majoria social per a la independència i que cal convèncer una part important de catalans. Puigcercós tampoc no ha posat dates, i ha avisat que un procés cap a la independència és llarg.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any