Cava de Llano diu que recorre la llei d’acollida ‘per coherència amb la sentència del TC’

  • Va més enllà i diu que els nouvinguts no necessiten parlar català per integrar-se · Plouen les crítiques de govern i partits pel recurs

VilaWeb
Redacció
19.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Defensora del Poble en funcions, Maria Luisa Cava de Llano, ha respost les crítiques pel seu recurs d’inconstitucionalitat contra la llei d’acollida catalana justificant-lo per la sentència del TC sobre l’estatut. Així, diu que s’ha limitat a complir la sentència del tribunal, el qual ‘es mereix un respecte’, perquè les sentències han d’acatar-se.

Govern i partits han criticat durament el recurs a una llei que fou aprovada per àmplia majoria al Parlament de Catalunya i no han estalviat retrets a Cava de Llano i al seu predecessor en el càrrec, Enrique Múgica, que també va recórrer l’estatut català al TC. El govern ha defensat la llei d’acollida i ha insistit en la importància d’establir el català com a primera llengua d’acollida. També l’ha defensada Esquerra, que acusa el Defensor del Poble de ‘fragmentar la societat catalana’, ICV, que demana un front comú perquè els partits catalans no votin cap Defensor sense ‘una mínima sensibilitat autonomista’; CiU, que ho atribueix al final d’etapa en les relacions Catalunya-Espanya; i el PSM-EN, que defensa (pdf) el català com a llengua d’acollida per als nouvinguts.

Cava de Llano ha sortir del pas dient que la sentència del TC anul·la la consideració preferent del català: ‘La sentència diu que la definició del català com a llengua pròpia de Catalunya no pot justificar l’ús preferent de la llengua catalana en detriment del castellà. En conseqüència, entenc que els tres paràgrafs de l’article 9 infringeixen allò establert en la sentència del Constitucional, i per coherència amb la sentència, i perquè acato la sentència, he cregut oportú presentar un recurs’.

Però la Defensora del Poble, nascuda a Barcelona, va més enllà i afirma que els immigrants no necessiten parlar català per integrar-se a país: ‘S’integren perfectament amb el castellà, no necessiten parlar català’. A més, nega que la seva militància al PP (fou diputada del PP al congrés per Eivissa fins el 2000) tingui res a veure amb el recurs i recorda que el seu predecessor Enrique Múgica, del PSOE, opina el mateix en matèria lingüística.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any