Josep Huguet crida a la insubmissió pel recurs del Defensor del Poble contra la llei d’acollida

  • La Generalitat qüestiona el recurs · El conseller d'Innovació parla de 'xoc de legimitats' per la sentència estatutària

VilaWeb
Redacció
18.08.2010 - 12:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nova estocada del Defensor del Poble, que ahir va recórrer al Tribunal Constitucional la llei d’acollida i integració d’immigrats, ha estat rebuda amb fortes crítiques pel govern català. Tant el conseller d’Obres Públiques, Joaquim Nadal, com el d’Innovació, Josep Huguet, han qüestionat el recurs i han defensat que la llengua és el principal element d’integració dels immigrats a Catalunya. Huguet ha anat més enllà que Nadal i ha cridat a la insubmissió contra iniciatives com la del Defensor del Poble, provocada per la sentència del TC sobre l’estatut: ‘Estem en una fase de xoc de legitimitats. El govern ha d’emparar la insubmissió’.

‘Hi ha coses que no es poden aplicar, i per tant cal anar als tribunals o on sigui per no aplicar-les’, ha dit Huguet, aquest matí des de la UCE de Prada (el Conflent). ‘Ara ens trobem que agafant-se a la sentència del TC es qüestionaran elements bàsics de convivència dels últims trenta anys. L’única manera de no tornar enrere i que la convivència no es trenqui és incomplir qualsevol sentència d’aquestes arribant als tribunals i on calgui’.

Els tràmits del recurs d’inconstitucionalitat van ser iniciats pel Defensor del Poble espanyol, Enrique Múgica, tot i que l’encarregada de presentar el recurs fou la Defensora en funcions, Maria Luisa Cava de Llano.

Nadal l’ha criticat, des de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), per enfocar malament la qüestió, arran de la situació de provisionalitat del Tribunal Constitucional espanyol i del seu mateix càrrec de defensora i per actuar a instàncies de Ciutadans. Per tant, Nadal ha demanat que el Defensor del Poble espanyol rectifiqui. Ha advocat perquè, una vegada escollit el substitut de l’antic Defensor, Enrique Múgica, es replantegi la decisió de Cava, i perquè, en cas de prosperar el recurs, siguin uns altres els magistrats del TC que dictaminin sobre la llei.

La llei es continuarà aplicant

La consellera d’Acció Social, Carme Capdevila, també va defensar ahir la llei, i des de la Secretaria per a la Immigració, Oriol Amorós va dir que el govern la continuarà aplicant amb normalitat.

La consellera va dir que la llei és avalada pel Consell de Garanties Estatutàries, i va insistir en la importància d’establir el català com a llengua vehicular de la formació dels nouvinguts. Assegura que l’aprenentatge de la llengua és un factor d’integració important, perquè augmenta la seva autonomia i facilita l’establiment de relacions socials i de participació. Així, considera que la llei promou la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, ja que, a més de la llengua, s’estableix la formació en matèries com el mercat de treball i la seva legislació.

També van defensar la llei i van criticar el gest del Defensor del Poble el conseller Josep Huguet, Joan Puigcercós, president d’Esquerra, Jordi Miralles, vice-president d’ICV-EUiA, i Josep Maria Pelegrí, portaveu adjunt de CiU, tot i que aquest darrer va retreure al govern català la permissivitat amb què havia reaccionat al recurs d’inconstitucionalitat. Així, va indicar que esperava que la Generalitat fos ‘capaç de defensar amb molta més contundència i amb més encert’ el desplegament estatutari.

Per la seva banda, Joan Puigcercós, va acusar Enrique Múgica de xenòfob i racista per voler fragmentar i dividir la societat catalana. El president d’ERC va dir que la llei d’acollida era una de les més importants de la legislatura i va definir l’actuació del Defensor del Poble com la continuació de la ‘croada sistemàtica que va iniciar José María Aznar per fracturar i dividir la societat catalana’.

Qui també va acusar Múgica d’anar ‘en contra dels drets dels catalans’ va ser Jordi Miralles, vice-president d’ICV-EUiA, que considera que la llei ‘és un encert’ i que és ‘pionera i necessària’.

Recurs impulsat per Ciutadans

El diputat del grup mixt José Domingo fou qui denuncià la norma davant el Defensor del Poble perquè considerava que amb l’aprovació d’aquesta llei es prioritzava l’ensenyament del català en la integració dels nouvinguts al Principat i, de retruc, es menystenia el castellà. Ara Domingo s’ha felicitat del recurs al TC i ha defensat que aquest era plenament coherent amb la sentència sobre l’estatut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any