Es mor a Barcelona el pretendent carlí de la corona espanyola

  • Carlos Hugo es va enfrontar a Juan Carlos amb un projecte federalista i progressista

VilaWeb
Redacció
18.08.2010 - 11:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest matí s’ha mort Carlos Hugo, l’últim borbó de Parma, als vuitanta anys. Feia dies que era ingressat en una clínica de Barcelona per un càncer de pròstata. Hugo va liderar una branca carlina durant la transició que va denunciar Juan Carlos com a continuador del franquisme i s’hi va enfrontar amb un projecte federalista i progressista.

Nascut a París el 1930, Carlos Hugo va continuar el llegat carlí del seu pare, Javier de Borbó-Parma, si bé conduïnt-lo cap a posicions de la nova esquerra socialista, autogestionària i federalista dels anys seixanta, amb influències del Concili Vaticà II. Amb l’abdicació del seu pare, el 1975 es va convertir en el pretendent carlí i va presidir el Partit Carlista.

El règim franquista, però, li va vetar l’entrada a l’estat. Ell va ser un dels protagonistes dels fets de Montejurra, el maig de 1976, on hi va assistir de forma clandestina. Amb el seus simpatitzants va prendre una ruta diferent a la del seu enemic i germà, Sixte de Borbó, que formava part d’un grup de tradicionalistes i feixistes. En topar violentament ambdós grups durant el romiatge, els feixistes van matar dos carlins. Carlos Hugo no va poder tornar a l’estat espanyol fins el 1977.

Des de 1999 vivia a Brussel·les, si bé participava en actes públics oficials com a titular de la casa dels Borbó-Parma i pretendent carlí. El passat 2 d’agost va publicar una breu carta adreçada als carlins, alertant-los del seu dèbil estat de salut i demanant-los de continuar amb el ‘projecte de llibertats, expressió moderna dels antics furs’.

Demà, 19 d’agost, hi haurà un funeral al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona (18.00), si bé serà enterrat a la cripta familiar de Parma (Itàlia).

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any