La Defensora del Poble recorre al TC la llei d’acollida catalana

  • El govern critica el recurs i defensa el català com a primera llengua d'acollida

VilaWeb
Redacció
17.08.2010 - 14:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Defensora del Poble espanyola en funcions, Maria Luisa Cava de Llano, ha recorregut davant del Tribunal Constitucional (TC) la llei d’acollida i integració d’immigrants aprovada pel Parlament de Catalunya a l’abril, que preveu el català com a primera llengua d’acollida.  

El diputat del grup mixt José Domingo fou qui denuncià la norma davant el Defensor del Poble perquè considerava que amb l’aprovació d’aquesta llei es prioritzava l’ensenyament del català en la integració dels nouvinguts al Principat i, de retruc, es menystenia el castellà. Ara Domingo s’ha felicitat del recurs al TC i ha defensat que aquest era ‘plenament coherent’ amb la sentència sobre l’estatut.

La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha defensat avui la llei d’acollida perquè és pionera al sud d’Europa i perquè fou avalada per unanimitat pel Consell de Garanties Estatutàries. també ha insistit en la importància del punt recorregut al TC, que estableix el català com a llengua vehicular de la formació dels nouvinguts, ja que el català facilita la integració. Segons Capdevila, ha quedat demostrat que quan hom comença per aprendre l’espanyol no sempre acaba sabent català i, en canvi, tothom que aprèn primer el català acaba coneixent les dues llengües.

En un comunicat, la Conselleria assegura que l’aprenentatge de la llengua és un factor d’integració important, perquè augmenta la seva autonomia i facilita l’establiment de relacions socials i de participació. Així, considera que la llei promou la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, ja que, a més de la llengua, s’estableix la formació en matèries com el mercat de treball i la seva legislació.

I el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha titllat de ‘falangista’ la decisió de la Defensora del Poble en funions, María Luisa Cava de Llano, de presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei d’acollida catalana aprovada al Parlament al mes d’abril passat. ‘A partir del moment que el Constitucional diu que el català no pot ser preferent, a la Defensora del Poble li ha faltat temps per recórrer al Constitucional una llei de cohesió social per aconseguir que la immigració s’integri en català’.

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, acusa el Defensor del Poble, Enrique Múgica, de xenòfob i racista per intentar ‘fragmentar i dividir’ la societat catalana, ja que va ser ell qui va començar el procés per recórrer la llei al TC. Puigcercós ha defensat la llei d’acollida, una de les ‘més importants’ de la legislatura, i ha apuntat que mentre al Principat s’ha fet una llei d’acollida amb la participació del primer partit de l’oposició, ‘a Espanya han fet una llei d’estrangeria’, cosa que ‘ja denota una manera conceptual de veure el món’. Puigcercós ha definit l’actuació del Defensor del Poble com la continuació de la ‘croada sistemàtica que va iniciar José María Aznar per fracturar i dividir la societat catalana’.

També s’ha pronunciat al respecte el vide-president d’ICV-EUiA, Jordi Miralles, que considera que la llei ‘és un encert, pionera i necessària’ i acusa el Defensor del Poble de provocar i d’anar en contra dels drets dels catalans’.

Per la seva banda, el portaveu adjunt de CiU al parlament i secretari general d’UDC, Josep Maria Pelegrí, ha criticat la ‘permissivitat’ del govern davant el recurs del Defensor del Poble i ha indicat que esperava que la Generalitat ‘sigui capaç de defensar amb molta més contundència i amb més encert’ el desplegament estatutari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any