Jordi Sales, president de la UCE: ‘Som el reflex d’un país’

  • Avui comença a Prada de Conflent la XLII Universitat Catalana d'Estiu

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui arrenca la XLII Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que convertirà un any més Prada de Conflent en l’epicentre polític, cultural i científic dels Països Catalans, d’avui al 24 d’agost (programa). El creixement del sobiranisme marcarà l’edició d’enguany. En declaracions a VilaWeb, Jordi Sales, que presideix per primera vegada l’equip rector, ho veu normal: ‘Som l’expressió viva d’un país i reflectim la seva realitat’.

Sales, titular del Departament de Filosofia Teorètica i Pràctica de la UB, relleva Jaume Sobrequés al capdavant de l’equip rector de la UCE. Destaca el gran atractiu que la universitat continua oferint als seus assistents: ‘Un referent del treball i l’estudi, la memòria i els coneixements, la festa i l’alegria’. El nou president explica a VilaWeb que, després de disset anys assistint-hi, mantenir aquesta fórmula i mirar d’enriquir-la amb diferents aportacions són els objectius principals de l’equip rector que ara encapçala.

Més, és optimista sobre el futur de la universitat perquè, malgrat la reducció del pressupost d’enguany a causa de la crisi econòmica, l’esperit dels rectors de les universitats del país i de les institucions que hi donen suport és bo i constructiu. Sales es mostra molt il·lusionat amb el Centre d’Estudis Transfronterer Pau Casals, que per primer cop podrà allotjar alguns assistents i proveir alguns serveis. Es preveu que pugui funcionar a ple rendiment el 2013. És un dels projectes més esperats dels últims anys, perquè ha d’ajudar a mantenir l’activitat de la UCE tot l’any i consolidar el projecte acadèmic.

Arrenca la UCE

La música popular de Crescendo, un grup nord-català que mai falla, obre avui la UCE 2010 a la plaça de Prada (21.00). L’activitat acadèmica i cultural al Liceu Renouvier, doncs, no començarà fins demà, 17 d’agost; Joan Francesc Mira farà la lliçó inaugural, amb una conferència titulada ‘Història i poesia’ (12.00).

Els dos mil inscrits podran assistir a cursos de moltes disciplines acadèmiques. Per exemple: ‘Paisatge i biodiversitat als Països Catalans’, ‘El món global després de la crisi’, ‘El centenari del naixement de Jaume Vicens Vives‘, ‘Democràcia i autodeterminació a l’Europa actual’ o ‘El centenari del naixement de Màrius Torres‘. Per primera vegada, també de Dret Civil català. Més, també hi haurà seminaris d’investigació, cursos d’iniciació als Països Catalans, tallers de cultura popular…

Intensa activitat política

L’activitat política serà notable als actes i commemoracions i el fòrum obert, ja que el curs polític ha viscut moltes novetats i el Principat viurà eleccions a la tardor. Ara fa un any, l’ex-president de la Generalitat Pasqual Maragall signava a la UCE en favor de la consulta per la independència d’Arenys de Munt. De fet, un dels actes polítics destacats, demà a les cinc, versa sobre el passat i el futur de les consultes; en parlaran l’escriptora Patrícia Gabancho; el president del Cercle d’Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena; el portaveu de la Coordinadora Nacional, Uriel Bertran; el batlle d’Arenys de Munt, Carles Móra i el membre de la CUP d’Arenys de Munt Joan Manuel Ximenis.

També hi haurà temps per parlar dels passos que s’han de seguir després de la sentència del TC. Ho faran dimecres a la tarda Joan Puigcercós, Antoni Castellà (CiU) i Jaume Bosch (ICV), entre més. Jordi Pujol i Pasqual Maragall, dos ex-presidents de la Generalitat de Catalunya, també seran a Prada; Pujol per fer commemorar el centenari de Jaume Vicens Vives (20 d’agost a les 12.00) i Maragall per recordar Manuel Viusà (24 d’agost a les 12.00), al costat del president de l’IEC, Salvador Giner, i del de la UCE, Jordi Sales.

Una de les presentacions polítiques del fòrum obert serà la de Solidaritat Catalana, amb la presència de Joan Laporta, un dels seus tres impulsors (20 d’agost a les 12.00).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any