López Bofill: ‘Deixo Esquerra perquè no vol la independència’

  • El catedràtic de Dret Constitucional comunica al partit que es dóna de baixa i que s'incorpora a Solidaritat Catalana

VilaWeb
Redacció
11.08.2010 - 16:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El catedràtic de Dret Constitucional Hèctor López Bofill ha comunicat avui a la direcció d’Esquerra que deixa el partit perquè ‘ha perdut tota credibilitat com a partit independentista’ i que s’incorpora a Solidaritat Catalana per participar en el procés de primàries del setembre per a la circumscripció per Tarragona. ‘He constatat que ERC tampoc no vol la independència’, ha declarat en una entrevista amb VilaWeb.

López Bofill, en la carta que ha adreçat avui la direcció, es queixa que és contradictori que Esquerra plantegi un referèndum sobre la independència com a proposta electoral quan dirigents del partit ‘han avortat la iniciativa legislativa popular per a una consulta sobre la independència i no han fet res per aturar la revocació de la decisió de la Mesa del Parlament d’admetre a tràmit una consulta popular sobre la mateixa qüestió’. I tampoc comparteix la negativa d’Esquerra d’integrar-se en una candidatura independentista amb ‘el pretext de la defensa de l’independentisme ‘d’esquerres’. En una conversa amb VilaWeb, López Bofill aprofundeix en aquestes explicacions.

Quanta gent dins d’Esquerra comparteix aquestes reflexions?

Hi ha gent, una part de militants que conec, i alguns que ja han deixat de ser militant. Aquesta reflexió és compartida per una part de la militància d’Esquerra, sí. Només cal veure que els militants del partit han passat de 9.000 a 4.000.

Quan va començar a fer aquesta reflexió?

El moment que em va fer veure que havia de prendre aquesta decisió fou quan el constitucional va retallar l’estatut, van sortir milions de persones el carrer… I que, després, l’instrument per plantar cara de manera democràtica, la ILP, s’avorta amb vots els vots d’Esquerra al Parlament. Aquest moment va ser decisiu. I la meva experiència en aquests últims mesos m’ha portat a constatar que Esquerra tampoc no vol la independència. Que l’actual classe política no vol la independència perquè voldria dir posar punt i final als seus privilegis. I per això no tenen cap intenció de destruir el sistema que els ha portat al poder. Inclosos ERC i CiU. CiU no vol la independència, però ERC tampoc. I el capítol de la mesa del parlament, en què ERC no va fer res per aturar la revocació de la decisió d’admetre a tràmit una consulta sobre la independència, m’ha fet veure que prioritzen pactes d’obediència espanyola a obrir un procés de secessió.

Per què se’n va a Solidaritat?

Perquè és el projecte més coherent, perquè prova d’aplegar diverses sensibilitats, amb gent que representant tant la dreta com l’esquerra nacional. I perquè tinc plena confiança amb la gent que l’encapçala, perquè hi ha gent que té lideratge, a diferència de la classe política actual.

Pensa que és possible pactar amb Reagrupament?

Penso que les forces que defensem la independència hem d’exhaurir totes les vies per unir-nos. Però ho veig difícil.

Avui mateix Ernest Benach ha criticat de Solidaritat que actua de cara la galeria i no amb seriositat, parlant discretament…

Si hi ha una persona que ha perdut tota la credibilitat com a independentista és Ernest Benach, perquè va votar contra les ILPs.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any