Un acte a Ar Baol recorda els setanta anys de la deportació de Companys

  • La Comissió de la Dignitat continua exigint l'anul·lació del procés que el va sentenciar a mort

VilaWeb
Redacció
13.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els actes commemoratius del setantè aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys comencen avui a Ar Baol (Bretanya), on policies nazis i enviats franquistes el van detenir l’agost de 1940. L’acte, el presidirà el vice-president del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira. Aquest és el primer dels actes que la Comissió de la Dignitat ha previst enguany per commemorar els setanta anys de l’afusellament de Companys.

Al carrer d’Ar Baol on Companys va ser detingut l’agost de 1940, a l’Avinguda Ploërnell, s’hi col·locarà una placa per recordar l’efemèride i s’hi faran parlaments de record i es tocaran amb violoncel dues peces de Pau Casals. Hi assistiran representants catalans, bretons i francesos; entre ells, el vice-president de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira. Després hi haurà una recepció a la batllia i un dinar de germanor.

‘1940-2010 Lluís Companys 70 anys sentenciat’

El d’avui, 13 de juliol, és el primer dels actes d’enguany, que volen fer memòria dels setanta anys de la deportació, el judici i l’afusellament franquista de Companys, amb la màxima participació ciutadana possible. Segons Josep Cruanyes, portaveu de la Comissió de la Dignitat, la sentència del Tribunal Constitucional espanyol confereix als actes d’homenatge un relleu especial i obliga, més que mai, a reafirmar la dignitat del president Companys, de les institucions catalanes i dels símbols nacionals.

En el cas de Companys la reivindicació persisteix, ja que el govern espanyol encara no ha anul·lat el procés judicial que el va sentenciar a mort, malgrat aprovar la llei de la memòria històrica espanyola (especial), i tampoc ha demanat perdó a Catalunya, a diferència dels governs francès i alemany. Més, Josep Cruanyes demana a la Generalitat que sigui al lloc que li pertoca i exigeixi l’anul·lació, sense subterfugis.

Els actes d’octubre a Barcelona

D’una banda, el dia 15 d’octubre hi haurà unes solemnes exèquies cíviques, obertes a tothom, a l’església de sant Agustí, on s’havia reunit l’Assemblea de Catalunya. En les exèquies Hilari Raguer exposarà qui era Companys, es llegiran poemes i escrits de Companys i l’Orquestra de l’Empordà, ensems amb la Polifònica de Puig-reig, interpretarà el Rèquiem de Mozart. D’una altra, el dia 17 es farà un gran acte cívic al castell de Montjuïc. Un gran nombre de corals prendran part en la restitució de la bandera catalana que hi col·locà el president Companys el 1936, a prop d’on l’havien d’afusellar. Durant el matí les corals cantaran en punts diversos de la muntanya i a migdia s’hissarà la bandera i els centenars de cantants participants interpretaran el ‘Cant de la senyera’, en homenatge, també, al poeta Joan Maragall, en el cent cinquantè aniversari del seu naixement.

La Comissió de la Dignitat també preveu fer un acte simbòlic de denúncia al setembre a Madrid, davant l’antiga Dirección General de Seguridad espanyola on Companys va ser detingut i torturat. Avui és la seu de la Comunitat Autònoma de Madrid i si bé la seva presidenta, Esperanza Aguirre, va respondre en un primer moment que veia com a ‘molt important’ l’acte, no ha respost encara a la petició formal per fer-lo.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any