Els ajuntaments moralment exclosos de la constitució demanen més ambició nacional al parlament

  • Genís Pinart, el batlle del Port de la Selva, els convoca tots a una assemblea l'Onze de Setembre

VilaWeb
Redacció
10.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una trentena d’ajuntaments del Principat s’han declarat fins ara moralment exclosos de la constitució espanyola, seguint l’exemple del Port de la Selva (Alt Empordà), el pioner. Genís Pinart, el batlle, reconeix que són pocs municipis però destaca que, des de diferents sensibilitats polítiques, han enviat un missatge clar als partits, compartit per molts catalans. Per això, convocarà una trobada amb ells per la diada de l’Onze de Setembre per estudiar més propostes conjuntes.

Pinart explica que la manifestació del passat 10 de juliol va mostrar que els catalans volen fer passes decidides per anar més enllà de l’actual marc polític i eliminar la frustració que la sentència estatutària del TC espanyol ha causat. Reconeix que el pes d’aquests municipis és petit, però destaca que no es pot menystenir: ‘Sentim i pensem el mateix que molts catalans. El parlament català no pot obviar-ho’. Per això, al voltant de la diada de l’Onze de Setembre vol convocar-los al monestir de Sant Pere de Rodes per exposar què poden aportar plegats i donar suport a un parlament amb més ambició nacional, sigui quina sigui la nova composició de les eleccions de la tardor.

Altres municipis han aprovat mocions que insten el parlament a convocar d’un referèndum sobre la independència. En aquest sentit, l’alcalde del Port de la Selva declina posar data a la independència ni concretar fórmules concretes, perquè, diu, són els catalans qui ho decidiran. Més, és prudent sobre alguna possible mesura de desobediència: ‘No ens hem de precipitar i cal aglutinar el màxim de gent possible’.

Pinart afegeix que ha rebut molts correus electrònics de fora del Principat amb insults i amenaces per la decisió del consistori del Port de la Selva, declarat moralment exclòs de la constitució espanyola. Una situació que qualifica d’esperpèntica per treure la moció del Port de la Selva de context: ‘Són les institucions espanyoles les que rebutgen l’encaix de Catalunya a l’estat espanyol. Si no ens hi volen, no cal ser-hi per força’, conclou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any