El segrest d’Albert Vilalta i Roque Pascual, el més llarg d’al-Qaida al Sahel

VilaWeb
Redacció
08.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa dos-cents cinquanta-dos dies que Albert Vilalta i Roque Pascual, cooperants de la caravana Barcelona Acció Solidària, van ésser segrestats a Mauritània per membres d’al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI). D’aquesta manera, es converteixen en els segrestats que han passat més temps en mans d’aquest grup lligat a al-Qaida a la regió desèrtica del Sahel. Fins ara, el rècord el detenia el matrimoni austríac Andrea Kloiber i Wolfgang Ebner, que van ser capturats el 22 de febrer del 2008 i alliberats el 31 d’octubre del mateix any. El govern espanyol ha repetit sovint que estan en bon estat de salut.

Wolfgang Ebner i Andrea Kloiber eren fins avui els occidentals que havien estat més temps segrestats per al-Qaida a la zona del Sahel, que comprèn Algèria, Tunísia, Mauritània, el Níger, Mali, el Txad i una part del Sudan i de Burkina Fasso. Aquest matrimoni va passar dos-cents cinquanta-dos dies, des del 22 de febrer del 2008 fins el 31 d’octubre del mateix any, en mans del grup.

Wolfgang Ebner, que aleshores tenia 51 anys, i Andrea Kloiber, que en tenia 43, van desaparèixer mentre eren de vacances a Tunísia. Al-Qaida va dur-los al nord de Mali, una àmplia zona desèrtica i molt difícil de controlar per les autoritats del país, on també es troben ara Vilalta i Pascual.

Els cooperants catalans Albert Vilalta, Roque Pascual i Alícia Gámez van ser segrestats a Mauritània el 29 de novembre de 2009, quan anaven amb la caravana solidària que havia de recórrer uns quants països de l’Àfrica. Membres de la facció de l’AQMI encapçalada per l’algerià Mokhtar Belmokhtar van interrompre el que havia de ser un viatge d’ajuda humanitària a la carretera que comunica Nouadhibou i Nouakchott, la capital mauritana. El 10 de març passat, el grup va alliberar Alícia Gámez.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any