Carles Móra: ‘No es pot menystenir la proposta de Solidaritat Catalana’

  • Entrevista amb el candidat de Reagrupament, que veu possible la coalició si tothom fa sacrificis

VilaWeb
Redacció
09.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Arenys de Munt commemorarà el mes que ve el primer aniversari de la primera consulta sobre la indepedència, que va obrir un cicle durant el qual el sobiranisme s’ha enfortit socialment. El batlle, Carles Móra, candidat de Reagrupament, explica en una entrevista amb VilaWeb com aquesta força pot tenir traducció política; en la negociació amb Solidaritat Catalana demana que tothom s’avingui a fer sacrificis en favor de la unitat.

Com veu la possibilitat de tancar una coalició independentista?

La coalició és necessària. Hi ha dues opcions: anar units o cadascú pel seu compte, i només en el primer dels casos podem tenir bones opcions d’entrar al Parlament. Perquè hi ha molta gent que votaria aquesta llista unitària. Calculem que hi ha entre 200.000 o 300.000 votants independentistes que no es mobilitzen perquè no tenen confiança en cap de les opcions que hi ha ara. Fins ara ens han demanat la unitat; ara la unitat ja és una exigència.

Però veu possible en aquest moment que s’acabi pactant?

Sí, amb tota seguretat, encara és possible. Ara ha aparegut Solidaritat Catalana, que treballa per la independència. Benvinguts siguin. Però Reagrupament ja pretenia fer això i hi va començar a treballar fa dos anys. Tenim tots un objectiu comú, i ara tothom ha de saber que som en un moment d’estira i arronsa.

Què opina de la proposta de llistes feta per Solidaritat Catalana?

Joan Carretero es va assabentar de la proposta pels mitjans de comunicació. Aquestes propostes s’han de fer bé, a porta tancada, i no a través dels mitjans. No sabem per què ho han fet així, però això ens ha descol·locat.

No està d’acord amb la forma, però què li sembla el fons de la proposta?

Em sembla bé la proposta per les llistes de Girona i Lleida, és ferma, perquè aposta per gent que val molt. I s’ha de tenir en compte; no es pot menystenir cap oferta. Ara, cal seure al voltant d’una taula per parlar de proporcions en les llistes i d’objectius. I que no es facin plantejaments superficials. Per això m’agradaria que Puigcercós i Laporta agafessin el guant llençat per Carretero i es poguessin reunir tots tres, sense menystenir ningú més, com més aviat millor a Arenys de Munt.

Encara confia que Esquerra vulgui pactar?

Ells encara no han donat pas cap resposta, i convé no excloure ningú.

Un pacte amb Solidaritat podria suposar que el seu lloc a la llista de Barcelona quedés rebaixat.

La posició que ocupin els polítics no és important. Cal que tothom se sàpiga sacrificar si veu que la seva posició queda endarrerida en les llistes. Però això ho hauria de tenir en compte tothom. De què serveix que una persona se sacrifiqui si tots els altres no hi estan disposats?

Quin balanç fa del cicle que va començar ara fa un any amb la consulta d’Arenys i que va culminar el 10-J?

S’ha aconseguit desacomplexar el sobiranisme. Ara hi ha gent molt seriosa i molt ordenada i de tots els àmbits de la societat que aposten pel sobiranisme, i ho fan d’una manera afable. Hi ha hagut una gran conscienciació per part de molta gent, que ha pogut expressar-se mitjançant les urnes amb les consultes. Això era impensable fa deu mesos. Aquesta gent no té inconvenients en interferir en la vida política del país.

Com ho celebrareu a Arenys de Munt el pròxim 12 de setembre?

Arenys de Munt ha esdevingut el bressol de la independència i volem continuar essent un pol important del sobiranisme. El dia 12 es farà el primer aplec independentista, on participaran tots els partits i les entitats, que homenatjaran les comissions que han fet possible les consultes. A més, inaugurarem el monument a la independència, que ha fet en Jaume Rodri i que té un gran simbolisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any