L’augment del sobiranisme marcarà la XLII Universitat Catalana d’Estiu

  • Les consultes populars, el 10-J, el corredor mediterrani i les eleccions del Principat, a debat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.08.2010 - 12:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Liceu Charles Renouvier de Prada (el Conflent), seu de la XLII Universitat Catalana d’Estiu (UCE), serà un any més l’epicentre polític, cultural i científic del país, del 16 al 24 d’agost (programa). Enguany, les consultes sobiranistes, la manifestació del 10-J, el corredor mediterrani i les properes eleccions del Principat centraran bona part dels actes no acadèmics, al costat del centenari de dos naixements, el del poeta Màrius Torres i el de l’historiador Jaume Vicens Vives.

Els actes i commemoracions previstos a la UCE aplegaran dos ex-presidents de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol i Pasqual Maragall; consellers del govern català: Marina Geli, Josep Huguet, Joaquim Nadal, Montserrat Tura i Carme Capdevila; diputats: Felip Puig, Joan Puigcercós, Anna Simó i Jaume Bosch; o personalitats polítiques destacades com Alfons López Tena o Uriel Bertran. Més, a Prada també hi assistiran personalitats de la ciència i la cultura com Salvador Giner, Marti Boada, Perejaume, Víctor Torres, Joan Francesc Mira, Jaume Roures i Patrícia Gabancho.

D’una banda, alguns ho faran per analitzar l’actualitat política: els referèndums sobre la independència i el futur del sobiranisme; el corredor mediterrani i la construcció d’Europa; les propostes dels partits polítics després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya o La llei catalana del cinema. D’una altra, també hi haurà actes sobre la relació entre la història i la poesia; la commemoració del centenari del naixement de Màrius Torres i el de l’historiador Jaume Vicens i Vives; els 50è aniversari del viatge del retrobament amb l’Alguer; Pompeu Fabra i la genuïnitat de la llengua; i un acte record del pintor Manuel Viusà.

Més, al fòrum obert també s’hi faran molts actes de presentació i debat, com un cine-fòrum sobre Josep Sunyol, el president del Barça afusellat pels franquistes, un acte sobre el setantenni del Front Nacional de Catalunya o la presentació del llibre ‘Torcebraç entre dues cultures‘.

Josep Maria Montaner, un dels organitzadors de la UCE, explica a VilaWeb que enguany l’activitat política ha crescut molt, més que el 2006 quan també havia començat la pre-campanya de les eleccions del Principat, fet que els obliga a quadrar l’horari dels actes de forma mil·limètrica. Al fòrum obert, que és un programa obert a entitats i associacions polítiques, encara s’hi podrien sumar més actes d’última hora.

Tots aquests actes, junt amb l’oferta cinematogràfica i musical, complementaran l’activitat acadèmica de la UCE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any