Castells i Tura insisteixen amb les crítiques al PSC

  • El conseller d'Economia no descartar repetir el càrrec en la propera legislatura

VilaWeb
Redacció
02.08.2010 - 12:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller Antoni Castells ha reiterat avui les crítiques al PSC per ressignar-se al dictat del PSOE i no cercar la centralitat a Catalunya. Ho ha fet, a Catalunya Ràdio, l’endemà d’anunciar que no es presentarà a les llistes electorals del parlament, si bé no es retira de la política i no descarta repetir com a conseller (àudio). Montserrat Tura, consellera de Justícia, també ha criticat el paper de Zapatero amb l’estatut a Rac1 (àudio). La negativa de Castells ha remogut les dues ànimes del PSC.

El conseller Castells ha lamentat de nou l’actitud resignada del PSC perquè, segons ell, ha rebutjat la centralitat política a Catalunya per prioritzar els equilibris amb el PSOE arran de la sentència estatutària. Més, creu que el PSC no encara com caldria l’escenari electoral de la tardor. No ha rebutjat tornar a ser conseller d’Economia al costat del president Montilla, a qui ha elogiat una vegada més, i diu que continuarà treballant des del PSC per l’autonomisme i la regeneració de la política.

En una entrevista a RAC1, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha tornat a mostrar aquest dilluns el seu suport envers el conseller d’Economia Antoni Castells. La consellera ha dit que la sentència estatutària ha tensionat el debat intern del PSC i ha criticat el PSOE per no haver-se fet prou seu’ el text. ‘En un primer moment el PSOE ens diu que hi donarà suport, però després no l’ha defensat amb la força que volíem nosaltres’, ha afegit Tura, ‘decepcionada’ per algunes decisions. Ara, ha destacat el PP com a responsable final de la sentència.

Sobre el seu futur, Tura ha dit que aquest està en mans dels militants. Descartat Castells com a número 2 del PSC per Barcelona, La Vanguardia especula amb Laia Bonet, actual secretària del govern català, i diu, de fet, que aquesta possibilitat hauria sigut un dels detonants de la negativa de Castells.

Un altre conseller de l’anomenat sector catalanista del partit, Ernest Maragall, també van reaccionar ahir a l’anunci de Castells, des del Twitter: ‘Veieu, llegiu poc a poc i penseu bé l’entrevista amb l’Antoni Castells. En continuarem parlant i encara hi afegirem alguna cosa.’ Podeu veure una entrevista que VilaWeb li va fer ara fa deu dies (video).

D’una altra banda, ahir, en unes declaracions a TV3, el portaveu, Miquel Iceta, va dir que la relació dels socialistes catalans amb el PSOE tenia molts avantatges, encara que a vegades podia presentar algun inconvenient. La direcció del PSC es va afanyar a dir que la de Castells era una decisió personal i que continuaria essent un actiu de la formació perquè, com a membre del consell executiu del partit, participa formalment en la presa decisions.

L’entrevista amb Castells

La causa que l’ha portat a prendre la decisió de no anar a les llistes sembla clara: ‘En un moment en què un milió de ciutadans van sortir al carrer, en què hi havia hagut la sentència del TC, el PSC havia de dir clarament que entre Catalunya i el PSOE, per a nosaltres primer és Catalunya. Però van prevaler els equilibris amb el PSOE. Ens cal més independència amb el PSOE.’

Si, d’una banda, la reacció de Zapatero a la sentència estatutària, diu, li ha produït perplexitat, i sobre la satisfacció de Chacón per la sentència diu que ‘està tot dit’, d’una altra banda elogia el president Montilla. Ara, Castells destaca que el PSC ha deixat passar l’oportunitat de ser el partit central de Catalunya, per ‘hipoteques’ amb els socis del tripartit, ICV i ERC, però també amb el PSOE. De fet, reitera que cal un grup propi al Congrés espanyol perquè, altrament, té un cost polític.

La decisió de Castells, una estocada, segons Mas

El president de CiU, Artur Mas, va dir ahir que la decisió del conseller d’Economia era una estocada al PSC. Des de Riner (Solsonès), on participava en la cloenda de l’escola d’estiu de la JNC, va donar per fet que les declaracions de Castells demostraven que el pes del món catalanista del PSC s’anava perdent i es va postular com una alternativa per als electors socialistes que ara es poguessin considerar políticament orfes.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any