Joan Laporta: ‘Em fa il·lusió el desafiament de crear un estat’

  • VilaWeb TV publica la primera entrevista política en profunditat amb el dirigent de Solidaritat Catalana

VilaWeb
Redacció
30.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

VilaWeb TV publica avui una conversa, de prop d’una hora, amb Joan Laporta, dirigent de Solidaritat Catalana per la Independència, en què parla extensament del seu projecte polític per primera vegada. El seu propòsit, diu, és d’aconseguir prou representació política al parlament per a poder proclamar, amb diputats independentistes dels altres grups, la independència de Catalunya unilateralment.

Segons ell, aquest objectiu és assolible, ‘si es mobilitza també, a l’hora de votar, la gent que va anar a la manifestació del 10-J’. Perquè això passi cal la màxima unitat dels grups sobiranistes; de fet, encara no descarta que Esquerra entri, al mes de setembre, en un procés de converses amb Solidaritat Catalana per la Independència. I és que al setembre hi haurà una assemblea oberta a tots els membres de Solidaritat en què s’escolliran els candidats a les eleccions, cosa que no dificultarà pas, diu, la unitat amb Reagrupament, amb qui explica que ha tingut diverses converses, encara sense cap acord.

La constitució de Solidaritat no s’hauria d’haver fet d’una manera que no fos una conferència de premsa? La seva resposta és que no es pot perdre temps i que les pròximes eleccions són una gran oportunitat pel país.

Laporta es considera, políticament, un liberal progressista, però entén que en aquest moment les diferències ideològiques haurien de restar al marge de l’objectiu comú que és ‘la declaració unilateral d’independència, el referèndum sobre aquesta declaració i la construcció de l’estat català’. És aquest darrer envit, d’establir les bases d’un estat modern i dinàmic, el que li fa més il·lusió i que més el motiva. ‘Catalunya pot ser independent al mes de gener’, diu, moment en què començaria ‘l’autèntic repte, el de fer un estat català dins de la Unió Europea’.

Sobre les pressions i l’agressivitat de les altres formacions polítiques i dels mitjans de comunicació contra ell, explica que n’ha après del seu pas per la presidència del Barça; a més, es fa pagues que el seu projecte polític és molt diferent i que això pot ser motiu d’incomprensió i de neguit.

També precisa que el projecte de Solidaritat Catalana és obert a tots els Països Catalans, encara que la fita immediata sigui la de les eleccions al Principat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any