El parlament de Catalunya prohibeix les corregudes de bous

  • La ILP ha tingut 68 vots a favor, 55 en contra i 9 abstencions · El president Montilla vota a favor dels bous

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.07.2010 - 13:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El parlament de Catalunya ha aprovat avui la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que prohibeix les corregudes de bous modificant l’article 6 de la llei de protecció dels animals. CiU i PSC han donat llibertat de vots a als seus diputats. La modificació de la llei ha obtingut 68 vots a favor, 55 en contra i 9 abstencions. Us oferim una relació amb el sentit del vot de cada diputat i les primeres declaracions del president Montilla i d’Artur Mas.

El 18 de desembre de 2009 el parlament va admetre a tràmit la ILP, que va aplegar més de 180.00 signatures, i va obrir la porta a la prohibició de les ‘corridas’. Va rebutjar les esmenes a la totalitat per 59 vots favorables, 67 de contraris i 5 abstencions. Aleshores, tant CiU com el PSC van donar llibertat de vot (secret) als diputats. A banda i banda, hi havia ERC i ICVEUiA per la prohibició, i PP i C’s, contra.

La ILP proposa de modificar la llei de protecció dels animals i de canviar l’article que exclou les corregudes de bous de la prohibició d’espectacles amb patiment o mort de l’animal, per un que les prohibeixi explícitament. Un acord posterior entre els grups parlamentaris permet una moratòria d’un any i mig, de manera que la prohibició entrarà en vigor l’1 de gener del 2012.

La regulació dels correbous

Alhora, el parlament va incoar la tramitació d’una iniciativa per a regular els correbous, molt vius a les Terres de l’Ebre. Però la decisió del PP de portar aquesta iniciativa al Consell de Garanties Estatutàries ha impedit que el mateix ple prohibís les corregudes i blindés els correbous, que es mantindrien allà on són tradicionals, segons la llei.

El precedent de les Canàries

Catalunya no serà pas pionera. Ja l’any 1991 les Illes Canàries van prohibir aquesta mena d’espectacles amb una llei de protecció dels animals. Allà la decisió es va prendre per unanimitat i sense pugna política. Els diputats canaris es van centrar sobretot en les lluites de galls, força vives en aquelles illes, que van restar al marge de la prohibició. La iniciativa fou acordada per tots els grups.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any