El parlament decideix la prohibició de les corregudes de bous

  • CiU i PSC donen llibertat de vot · Sembla que la prohibició tirarà endavant

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

És possible que el parlament prengui una decisió històrica, si més no per la transcendència social, mediàtica i internacional que pot tenir. Els cent trenta-cinc diputats han de decidir si modifiquen la llei de protecció dels animals amb vista a prohibir les corregudes de bous al Principat. La decisió de CiU i PSC, els dos partits majoritaris, de donar llibertat de vot als diputats fa que el resultat de la votació sigui incerta, si bé sembla que la prohibició tirarà endavant.

El debat va arribar al parlament mercès a una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), que va aconseguir més de 180.000 signatures, i que ha submergit els partits en un debat polèmic al final de la legislatura.

El 18 de desembre de 2009 el parlament va admetre a tràmit la ILP i va obrir la porta a la prohibició de les ‘corridas’. Va rebutjar les esmenes a la totalitat per 59 vots favorables, 67 de contraris i 5 abstencions. Aleshores, tant CiU com el PSC van donar llibertat de vot (secret) als diputats. A banda i banda, hi havia ERC i ICVEUiA per la prohibició, i PP i C’s, contra.

La ILP proposa de modificar la llei de protecció dels animals i de canviar l’article que exclou les corregudes de bous de la prohibició d’espectacles amb patiment o mort de l’animal, per un que les prohibeixi explícitament. Un acord posterior entre els grups parlamentaris permet una moratòria d’un any i mig, de manera que la prohibició entraria en vigor l’1 de gener del 2012, si finalment s’aprova.

Des del desembre fins ara la cambra ha fet el debat en comissió amb compareixences molt mediàtiques. Pel parlament hi han passat partidaris taurins i antitaurins; s’hi han esgrimit arguments animalistes, identitaris i tradicionalistes; s’hi han sentit veus d’animalistes i explicacions èpiques de toreros (un de català i tot), d’ex-toreros i d’empresaris com el propietari de la Monumental, l’única plaça catalana que resta dreta. El PP va portar la iniciativa al Consell de Garanties Estatutàries, que va avalar la prohibició; això ha retardat el debat final.

La regulació dels correbous

Alhora, el parlament va incoar la tramitació d’una iniciativa per a regular els correbous, molt vius a les Terres de l’Ebre. Però la decisió del PP de portar aquesta iniciativa al Consell de Garanties Estatutàries ha impedit que el mateix ple prohibís les corregudes i blindés els correbous, que es mantindrien allà on són tradicionals, segons la llei.

El precedent de les Canàries

Si hi ha prohibició, Catalunya no serà pas pionera. Ja l’any 1991 les Illes Canàries van prohibir aquesta mena d’espectacles amb una llei de protecció dels animals. Allà la decisió es va prendre per unanimitat i sense pugna política. Els diputats canaris es van centrar sobretot en les lluites de galls, força vives en aquelles illes, que van restar al marge de la prohibició. La iniciativa fou acordada per tots els grups.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any