Un tribunal de Cambodja condemna el ‘Duch’ a trenta-cinc anys de presó

  • Kang Kek Ieu és el primer inculpat pels crims contra la humanitat dels Khmers rojos

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.07.2010 - 10:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El tribunal internacional que jutja alguns responsables de l’organització maoista dels Khmers rojos de Cambodja ha condemnat avui Kang Kek Ieu a trenta-cinc anys de presó per crims contra la humanitat, tortura i assassinat. Conegut amb el sobrenom militar de ‘Duch‘, Kek Ieu és considerat el cap del centre de tortures Tuol Sleng i supervisor de les execucions d’unes catorze mil persones durant el règim liderat per Pol Pot. La condemna del ‘Duch’ és la primera d’un dels líders de la guerrilla, trenta anys després de la seva dictadura.

Els fiscals demanaven quaranta anys de presó, fet que hauria suposat que Kek Ieu passés entre reixes els últims anys de la seva vida, ja que actualment en té seixanta-set. N’acabarà complint trenta, perquè els jutges han tingut en compte els cinc de la seva retenció per part de l’exèrcit cambodjà.

Kek Ieu va ser arrestat el 1999, acusat de ser el responsable de presons i del principal centre d’interrogacions i execucions del règim de Pol Pot. Va ser després d’una entrevista publicada a la revista Far Eastern Economic Review (Hong-Kong), on confessava la seva identitat i refugi a Tailàndia.

Al llarg de la setantena de sessions judicials, Kek Ieu va demanar perdó i es va penedir del seu passat, però va sorprendre tothom, finalment, per rebutjar la jurisdicció del tribunal.

El Tribunal Internacional que l’ha jutjat és un òrgan conjunt de l’ONU i el govern de Cambodja creat ad-hoc per a jutjar els militars del règim ultra-maoista, acusat d’assassinar 1,7 milions de persones en només quatre anys (1975-1979). El maig del 2006 i gràcies al suport de la comunitat internacional, el govern va constituir-lo amb vint-i-set jutges de diferents nacionalitats.

La sentència judicial de Nuon Chea, el número dos de l’organització maoista dels Khmers rojos, podria ser la següent. Arrestat a Pailin el setembre de 2007, és un dels altres tres dirigents dels Khmers rojos vius.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any