Wikileaks obté més de 92.000 documents secrets sobre les accions dels EUA a l’Afganistan

  • Els documents detallen operacions secretes i revelen sospites de col·laboració de la intel·ligència paquistanesa amb els talibans · La Casa Blanca condemna enèrgicament la filtració

VilaWeb
Redacció
26.07.2010 - 08:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La web Wikileaks ha obtingut més de 92.000 documents secrets referents a les accions de l’exèrcit nord-americà a l’Afganistan, i que detallen, entre altres aspectes, les profundes sospites dels militars nord-americans sobre la presumpta col·laboració dels serveis d’intel·ligència paquistanesos amb la insurgència talibana, i detalls sobre operacions de combat no revelats fins ara. La Casa Blanca s’ha afanyat a condemnar la filtració i l’ha qualificada d’acte irresponsable i susceptible de posar en perill la seguretat de les operacions i del país.

La pàgina, que a l’abril va difondre un vídeo secret sobre la mort d’un periodista de Reuters en una operació de l’exèrict nord-americà a Bagdad, ha avançat el contingut dels documents de manera simultània a tres dels diaris més importants del món: The New York Times, The Guardian i Der Spiegel. Els informes, recollits entre el gener de 2004 i el desembre de 2009, suposen una de les principals filtracions en la història dels serveis d’intel·ligència.

Entre els documents hi ha informes d’agències d’intel·ligència en què es detallen possibles amenaces contra les tropes, descripcions d’operacions de combat, transcripcions de converses amb polítics locals, la majoria classificats d’alt secret.

El Paquistan

Alguns informes de la intel·ligència nord-americana acusen el Servei d’Intel·ligència Paquistanès (ISI) d’armar, finançar i entrenar la insurgència talibana des de 2004, tot i que es destaca que no hi ha cap prova concloent que demostri l’acusació. Els documents indiquen que operatius secrets de l’ISI poden haver entrenat terroristes suïcides i proporcionat enormes sumes de diners als talibans a través de la frontera. A més, hi podria haver un compromís de l’ISI pel qual es donaria suport logístic per amagar els encarregats de perpetrar possibles magnicidis, entre els quals l’assassinat del president afganès Hamid Karzai.

L’ambaixador paquistanès als EUA ha negat enèrgicament les relacions de l’ISI amb els talibans i ha qualificat la filtració d’irresponsable.

En combat

Els documents detallen que els talibans han fet servir míssils portàtils Stinger contra avions de combat aliats, la mateixa mena d’armes que van contribuir que els mujaïdins afganesos derrotessin els soviètics en el conflicte de 1980. De la mateixa manera, es revela l’existència d’unitats secretes conegudes com a Força d’Intervenció 373 (un grup classificat d’operacions especials de l’exèrcit i la marina) que disposa d’una llista de ‘mort o captura’ en què figuren una setantena d’alts comandaments insurgents. També es revela que grups paramilitars relacionats amb la CIA treballen a l’Afganistan i ocasionalment han causat víctimes civils en les seves maniobres.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any