La Cort Internacional de Justícia avala la independència unilateral de Kossove

  • Afirma que no hi ha cap argument en les lleis internacionals que prohibeixi la independència d'un país · La Casa Blanca comunica a Sèrbia el seu suport absolut a la independència de Kosovë

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.07.2010 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En una sentència que encara s’està llegint ara mateix la Cort Internacional de Justícia, el màxim òrgan jurídic de les Nacions Unides ha avalat la proclamació de la independència per part de Kosovë. 

En la lectura del veredicte la Cort ha deixat clar que no hi ha cap argument en la legislació internacional que prohibeixi la independència d’un país. ‘El tribunal considera que la llei internacional no conté cap prohibició aplicable sobre la declaració d’independència’, ha dit el president, judge Hisashi Owada, en la seva resolució judicial. ‘Com a conseqüència, confluïm que la declaració d’independència del 17 de febrer de 2008, no viola la llei internacional’.

L’alt tribunal ha decidit, per deu vots a quatre, que la declaració d’independència de Kosovo adoptada el 17 de febrer del 2008 no viola la llei internacional. Hi han votat a favor el president de la cort, el japonès Hisahi Owada, i els jutges Awn Shawkat Al-Khasawneh (Jordània), Thomas Buergenthal (EUA), Bruno Simma (Alemanya), Ronny Abraham (França), Kenneth Keith (Nova Zelanda), Bernardo Sepúlveda-Amor (Mèxic), Antonio A. Cançado Trinidade (Brasil), Abdulqawi Ahmed Yusuf (Somàlia) i Cristopher Greenwood (Regne Unit).

No han donat suport a la resolució el vice-president, l’eslovè Peter Tomka, ni els jutges Abdul Gadire Koroma (Sierra Leone), Mohamed Bennouna (Marroc) i Leonid Skotnikov (Rússia).

La cort de l’Haia observa que tot i que el Consell de Seguretat de l’ONU ha condemnat algunes declaracions d’independència, en aquests casos ‘la il·legalitat lligada a les declaracions d’independència no derivava del seu caràcter unilateral, sinó del fet que estaven lligades a l’ús il·legal de la força o s’havien comès altres violacions de la llei internacional’, resa la sentència. En la resolució, l’alt tribunal de les Nacions Unides deixa clar que ‘no hi ha una prohibició contra la unilateralitat en sí’ i que, per tant, les lleis internacionals no conté cap article segons el qual es puguin prohibir les declaracions d’independència.

Kosovë es va proclamar independent el febrer de 2008, independència que va ser reconeguda per la majoria dels estats de la Unió Europea i pels Estats Units. Avui 69 dels 192 estats membres de l’ONU reconeixen el govern independent de Kosovë. L’Assemblea General de les Nacions Unides, però, va demanar (pdf) un dictamen de la Cort Internacional de Justícia per a saber si aquest procés era d’acord amb la legalitat internacional.

El Tribunal ha fet una llarga declaració en la qual clarament ha validat la independència kosovar. Després d’aquesta sentència hom espera que un gran nombre d’estats reconeguin ara la independència kosovar, un cop aclarit que la declaració no viola les lleis internacionals ni tan sols pel fet d’haver estat proclamada unilateralment. La sentència representa una dura derrota per a Sèrbia, que pretenia que la seccessió de Kossovë fos proclamada il·legal.

Kosovë confia que Sèrbia els tractarà a partir d’ara com un ‘estat sobirà’

El ministre d’Afers Estrangers de Kosovë, Skender Hyseni, ha reaccionat a la sentència de la Cort Internacional de Justícia advertint a Sèrbia que haurà de tractar amb ells com un estat sobirà més i en termes d’igualtat. ‘Espero que Sèrbia es giri i vingui a nosaltres per parlar de totes les qüestions d’interès mutu’, ha dit Hyseni.

Sèrbia promet ‘continuar lluitant’ i que mai reconeixerà l’independència de Kosovë

El ministre serbi d’Afers Estrangers, Vuk Jeremic, ha assegurat que ‘mai’ reconeixerà la independència de Kosovë i ha considerat que el veredicte del tribunal internacional no és vinculant i no s’ha pronunciat sobre si els kosovars tenien ‘dret’ a independitzar-se. En declaracions des de l’Haia, seu del tribunal, Jeremic ha dit que Belgrad continuarà la seva ‘lluita diplomàtica pacífica’ per Kosovë, tot i reconèixer que no serà fàcil, i ha explicat que el pròxim pas serà el debat de l’assemblea general de la ONU de la tardor.

Biden truca al president de Sèrbia per comunicar-li el suport dels Estats Units a la independència de Kosovë

El vice-president dels Estats Units, Joe Biden, ha trucat al president de Sèrbia, Boris Tadic, per comunicar-li l’absolut suport de la Casa Blanca a un Kosovë democràtic. Durant la conversa, que ha tingut lloc abans que la declaració del Tribunal Internacional de Justícia de les Nacions Unides es fes pública, Biden ha reiterat el compromís dels EUA amb la sobirania de Kosovë i la seva integritat territorial. El vice-president nord-americà també ha instat el govern de Sèrbia a treballar de manera constructiva per resoldre conflictes pràctics amb Kosovo.

La UE considera que la sentència sobre Kosovo ‘obre una nova fase’

La Unió Europea (UE) ha afirmat que la sentència sobre la legalitat de la independència de Kosovë ‘obre una nova fase’ i que ara ‘s’ha de mirar al futur’. Així ho ha manifestat l’Alta Representant de Política Exterior de la UE, Catherine Ashton, que explica que el futur de Sèrbia i de Kosovë ‘rauen en la Unió Europea’. En aquest sentit, l’alta representant destaca que ‘les bones relacions veïnals, la cooperació regional i el diàleg són principis bàsics sobre els quals s’ha construït la Unió Europea’. Per això, ‘la Unió Europea està preparada per facilitar un procés de diàleg entre Pristina i Belgrad’.

El Parlament Europeu insta a respectar el dret de Kosovë a la independència

El president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, ha reclamat respecte per part de la comunitat internacional a la sentència de la Cort Internacional de Justícia sobre la independència de Kosovë. Buzek confia que el veredicte ‘serveixi a serbis i kosovars com un instrument de reconciliació i no com un pretext per prolongar la seva disputa’.

Rússia diu que la sentència no proporciona cap base legal per a la independència de Kosovë

El ministeri d’Exteriors rus ha manifestat que la sentència que avala la independència de Kosovë no proporciona cap base legal per a la sobirania del país. Rússia no té cap intenció de reconèixer Kosovë tot i la sentència no vinculant del Tribunal de l’Haia, diu el ministeri. Rússia, un aliat històric de Sèrbia, ha assegurat també que mantindrà Kosovë fora de les Nacions Unides i altres organismes internacionals on té poder de veto. ‘És essencial que el tribunal només ha avaluat la declaració actual, i específicament ha dit que no adreçava la qüestió més àmplia del dret de Kosovë a separar-se de Sèrbia de manera unilateral’, diu el ministeri rus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any