Els centenaris de Màrius Torres i Rosa Leveroni se sumaran a l’Any Maragall a la tardor

  • Una ruta literària, un cicle de conferències i una lectura de poemes, són alguns dels actes en record de Màrius Torres

VilaWeb
Redacció
23.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 30 d’agost farà cent anys que va néixer el poeta Màrius Torres a Lleida. D’aquí ve que la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) hagi organitzat una sèrie d’actes per a explicar la vida del poeta i, sobretot, per a difondre’n l’obra. Per començar, el 28 d’agost es farà una ruta literària a Sant Quirze de Safaja, i al setembre s’oferiran tres conferències a la biblioteca pública de Lleida i una lectura dels seus poemes a l’obrador de l’Horiginal (Barcelona). A més, el 2 d’octubre es farà una Jornada Rosa Leveroni a Cadaqués, també arran del seu centenari. Tot això abans que, al novembre, comencin els actes de l’Any Maragall.

Màrius Torres

El poeta Màrius Torres va néixer a Lleida el 1910 i va morir, d’una llarga malaltia, el desembre del 1942 al sanatori de Puig d’Olena (Sant Quirze de Safaja, Moianès). Aquesta població li té dedicada una ruta literària, que s’ha fet en algunes ocasions. Els actes del centenari del naixement començaran amb aquesta ruta el dia 28 d’agost. Hom visitarà el sanatori, el centre de Sant Quirze i el cementiri, que guarda la despulla de Màrius Torres. Durant la passejada, conduïda per Margarida Prats, es llegirà una tria de poemes. La ruta s’acabarà amb un recital poètic a Sant Quirze mateix, amb Jordi Pàmies, Pepa López, Teresa Colom i Miquel Gelabert.

A més, també s’oferiran tres conferències, sota el títol ‘Llegir Màrius Torres, avui’. La primera a càrrec de Margarida Prats, estudiosa de l’obra del poeta, ‘Un poeta del segle XX per a lectors del segle XXI’ (13 de setembre). La segona, ‘Màrius Torres i Joan Sales. El naixement de dues obres poètiques durant la guerra’ (20 de setembre), a càrrec de l’editora Maria Bohigas. Néta de Joan Sales, l’any 2007 va publicar el volum ‘Cartes a Màrius Torres’ de Joan Sales a Club Editor, l’editorial que va fundar Sales mateix. També fou Sales qui l’any 1947, quan ja era mort el poeta, va publicar la poesia que havia seleccionat Màrius Torres. La tercera conferència anirà a càrrec de l’escriptor Josep M. Fonalleras, sense vincles amb Màrius Torres, i serà una lectura personal del poeta, d’acord amb l’encàrrec de la ILC.

Finalment, a primers de setembre, l’obrador de l’Horiginal de Barcelona, que ha tornat a obrir, estrenarà la programació tardoral amb una lectura de poemes feta pels poetes habituals de l’Horiginal. ‘Màrius Torres és un poeta simbolista, però d’enorme intensitat i vigència, i els poetes joves i iconoclastes ens ho faran evident’, explica Oriol Izquierdo, director de la ILC.

Fora de programa, Pagès Editors ha publicat l’obra poètica de Màrius Torres en una edició de Margalida Prats, que també prepara l’edició de l’obra completa, que inclourà, a més de la poesia, alguna obra de teatre, articles a la premsa lleidatana, correspondència…

Rosa Leveroni

Oriol Izquierdo també ha avançat que per al 2 d’octubre es prepara una ‘Jornada Rosa Leveroni’ a Cadaqués, també arran del centenari de la seva naixença. Hi haurà una passejada, una conferència i una lectura de textos amb la participació dels vint-i-un guanyador del Premi Cadaqués dedicat a Rosa Leveroni.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any