Un any de la mort de cinc bombers en el foc d’Horta de Sant Joan

  • S'han fet actes de record institucionals, sense la presència de bona part de familiars de les víctimes

VilaWeb
Redacció
21.07.2010 - 16:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa un any que cinc membres del Grup d’Actuacions Forestals (Graf) dels Bombers de la Generalitat de Lleida van perdre la vida de resultes d’un foc (vídeo) al municipi d’Horta de Sant Joan (Terra Alta). En ocasió de l’aniversari, i amb la investigació judicial encara en marxa, el Departament d’Interior fa avui dos homenatges interns als bombers morts. El primer s’ha fet a les onze del matí a la seu de la Regió d’Emergències de Lleida, amb una ofrena floral. I l’altre s’ha fet a les quatre de la tarda, amb el conseller d’Interior, Joan Saura, i el secretari general d’Interior, Joan Boada, a més dels responsables del cos, que han guardat un minut de silenci a Horta i, paral·lelament, han sonat les sirenes de tots els parcs de Bombers del Principat. Als actes, no hi han assistit bona part de les famílies de les víctimes.

Tampoc hi han estat presents els membres del sindicat UGT de Bombers de la Generalitat, per denunciar que les noves mesures de seguretat i coordinació adoptades arran del foc d’Horta no s’han introduït completament.

Cas obert

La jutge de Gandesa que instrueix el cas porta a terme una minuciosa investigació, que es va mantenir sota secret de sumari fins a la detenció dels dos presumptes piròmans que van causar el foc i que es troben actualment en llibertat provisional. Abans de la detenció, la teoria oficial era que l’incendi havia estat causat per un llamp. La jutge ha cridat a declarar veïns d’Horta, batlles, testimonis i membres del cos de Bombers de la Generalitat que aquell dia van participar en l’extinció, en una causa on s’han personat familiars de les víctimes, el Departament d’Interior i també l’únic supervivient, el membre del Graf Josep Pallàs.

Dilluns es va saber que la jutge ha tornat a declarar el secret parcial del sumari, per una peça separada que correspon a una nova investigació dels Mossos d’Esquadra.

Comissió parlamentària

Els dubtes generats sobre la gestió de l’extinció del foc van acabar al parlament, on una comissió d’investigació que es va constituir amb el suport de CiU, PP i C’s va rebre mig centenar de persones en una dotzena de sessions. Hi van passar els consellers d’Interior, Joan Saura, i de Medi, Francesc Baltasar, a més de la directora dels Bombers, Olga Lanau, i comandaments del cos, dels Agents Rurals, testimonis i càrrecs municipals. A les conclusions, els parlamentaris van acordar seixanta-sis mesures per millorar la prevenció i extinció de focs, ratificades pel ple de la cambra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any