Montilla insisteix a refer el pacte constitucional

  • No concreta com i reitera la confiança en Zapatero després de reunir-s'hi a la Moncloa

VilaWeb
Redacció
21.07.2010 - 13:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els presidents català i espanyol, José Montilla i José Luis Rodríguez Zapatero, s’han reunit aquest matí a la Moncloa per parlar de la situació política arran de la sentència del TC (pdf) sobre l’estatut. Montilla ha dit sortir-ne ‘raonablement satisfet’ perquè Zapatero ha entès que l’estat espanyol té un problema i calen ‘gestos polítics’ per part de les institucions espanyoles, però no ha concretat quins ni amb quin calendari. Ha reiterat que cal renovar el pacte constitucional i que continua creient en el federalisme. Zapatero no ha comparegut davant els mitjans.

Després de fer una reunió de dues hores i mitja, Montilla ha dit que Zapatero ha sigut receptiu a les seves demandes i ha entès que ‘cal reparar el mal que ha causat el TC a Catalunya’. Montilla ha concretat ben poca cosa. Ha dit que espera ‘gestos polítics’ en els propers mesos i que rebutjarà que s’adoptin dues o tres reformes legislatives i prou per repescar l’estatut escapçat pel TC.

Ha afegit que la pràctica legislativa ha de respectar els compromisos polítics: ‘Les institucions espanyoles han de canviar d’actitud i desenvolupar el compromís de desplegar l’autogvern de Catalunya i garantir el respecte a les diferents realitats regionals i nacionals’. Ara, ha descartat prioritzar ara per ara el debat sobre una reforma constitucional, perquè ‘seria començar la casa per la teulada’, segons ell.

Montilla també ha parlat de la unitat de mínims que ahir va fracassar al Congrés. No ha lamentat que el PSOE es negués a assumir el preàmbul de l’estatut ni que els diputats del PSC votessin en contra de la declaració institucional que ell mateix va pronunciar com a resposta a la sentència del TC. De fet, ha reiterat la posició del diputat socialista Daniel Fernández: ‘La resolució del PSOE era la que podia tenir més vots, malgrat no ser la majoritària’. ‘Es va perdre una bona oportunitat per manca d’habilitat i tacticisme [d’ERC, CiU i ICV-IU]’, ha afegit.

Per la seva banda, Zapatero ha refusat atendre els mitjans i ho ha fet la vice-presidenta primera del govern espanyol, Maria Teresa Fernandez de la Vega, que ha dit que la sentència del TC ‘no impedeix seguir desenvolupant l’estatut amb normalitat i desplegar-lo al màxim’ i que comparteixen ‘la necessitat de restaurar els ponts afectats per la sentència TC’.

De la fràgil unitat als retrets

La reunió arriba l’endemà d’un intens ple al congrés, en què no es va aprovar cap de les quatre resolucions que PSOE, CiU, ERC i ICV van proposar sobre la sentència estatutària del TC. La trobada arriba l’endemà d’un ple marcat per la negativa del PSC a incloure al seu text la resolució unitària (pdf) del parlament, cosa que portà els socialistes a votar en sentit diferent a Catalunya i a Madrid. Tot plegat va incitar CiU i ERC a votar contra la seva resolució, i ICV a abstenir-se.

Finalment la resolució dels socialistes va ser desestimada per 174 vots contraris, 169 de favorables i quatre abstencions. Sense el vot dels socialistes, tampoc les altres tres resolucions de CiU, ERC i ICV no van prosperar. El vot contrari dels 25 diputats catalans socialistes a la resolució de CiU fou especialment significatiu, car la resolució era el discurs íntegre que va fer el president Montilla, i primer secretari del PSC, la nit en què es va conèixer la sentència del TC.

La resolució d’ICV, que tenia el suport d’IU, fou rebutjada per 320 vots contra, 26 a favor i una abstenció, igual que la dels republicans: 317 vots contraris, 15 de favorables i 15 abstencions. La de CiU: 321 vots contraris i de 26 favorables.

El portaveu adjunt de CiU, Pere Macías, va lamentar que el PSC hagués votat ‘tres vegades contra la proposta que havien votat els seus companys al parlament’, prova de ‘la incapacitat del PSC de tenir una veu diferent de la del PSOE’. Per això no va poder votar en favor de les manifestacions de Montilla recollides en la resolució de CiU, ni fou ‘capaç de convèncer els socis de govern tripartit’

Ara, el portaveu dels socialistes catalans a Madrid, Dani Fernández, va retrucar que CiU havia fet tots els possibles perquè no sortís la resolució socialista. Segons ell, la federació havia fet ‘tacticisme de curta volada, amb què s’ha perdut una oportunitat d’aprovar la resolució que millor responia a la voluntat del poble de Catalunya’. CiU, segons Fernández, ‘no solament s’ha abstingut, sinó que ha votat de la mà del PP i ha fet campanya perquè els altres partits també hi votessin contra’.
El diputat d’ERC, Joan Tardà va lamentar que els partits no haguessin estat capaços d’aprovar l’acord del parlament a les corts espanyoles. Dels socialistes, en va dir que es feien un mal favor a ells mateixos perquè corroboraven que una Espanya diferent no era possible. ‘No en dubtin, Catalunya ha emprès una transició cívica i democràtica cap a la independència i el pròxim crit serà visca Catalunya lliure’, va acabar dient.

Pel portaveu d’ICV, Joan Herrera, el govern espanyol no ha sabut escoltar ni el missatge de la manifestació ni el que va aprovar el Parlament de Catalunya. Segons Herrera, que tot i l’abstenció va criticar durament l’executiu de Zapatero, els socialistes no s’han adonat que la sentència del TC canvia els fonaments de la relació entre Catalunya i Espanya, i els va recordar: ‘No n’hi ha prou amb declaracions ni resolucions transparents; calen compromisos concrets.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any