La manca de controladors s’estén a l’estat francès i complica els vols cap al nord d’Europa

  • Una vintena d'operacions cancel·lades i retards importants a l'aeroport del Prat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.07.2010 - 10:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una vaga de controladors aeris de l’estat francès s’ha afegit avui a l’absència de controladors de l’aeroport del Prat, que des de dissabte complica el transit aeri en la majoria del país. Els més afectats són ara per ara els vols amb destinació al centre i el nord d’Europa. Segons que informa AENA, s’han cancel·lat vint-i-sis vols que enllacen l’aeroport del Prat amb París, Lió i Tolosa, mentre que els d’Amsterdam, Milà i Londres acumulen retards importants, d’entre una i tres hores. A l’aeroport de Son Sant Joan de Palma se n’ha cancel·lat un a primera hora del matí i al de Reus dos més.

S’agreuja el conflicte entre controladors i AENA

Avui no han anat a treballar tretze dels seixanta-un controladors de la torre de control de Gavà, l’encarregada de gestionar el trànsit aeri de la majoria d’aeroports del país. AENA diu que ha reforçat la plantilla amb serveis de guàrdia.

Les baixes de controladors aeris que aquests darrers dies han esta motiu de retards als aeroports de la majoria del país continuen movent polèmica. El Ministeri de Foment considera que les baixes són una vaga encoberta que coincideix amb l’entrada en vigor del decret llei que endureix les condicions laborals dels controladors. Tant és així que el ministre José Blanco ha encarregat un dictamen sobre les baixes a la seguretat social i ha amenaçat de portar els controladors a la fiscalia. Blanco va anunciar que els controladors aeris militars substituirien els controladors civils que fessin baixa.

Els controladors militars consideren ‘absolutament incorrecte’ que els incorporin a les torres de control civils sense un període d’adaptació al centre d’operacions.

L’organisme de gestió aeroportuària assegura que és una vaga i diu que la seguretat social investigarà cada cas, però el sindicat dels controladors, la USCA, atribueix les baixes a l’estrès i a la pressió de la feina dels controladors d’ençà que vigeix la nova llei.

Resposta sindical al govern de Sarkozy

La vaga dels controladors del trànsit aeri francès ha obligat a cancel·lar un 20% dels vols de l’aeroport de Charles de Gaulle i prop de la meitat dels enllaços de París Orly, els dos més importants de l’estat francès.

Convocada per cinc sindicats, respon a la decisió del govern francès d’unificar l’espai aeri de la zona occidental del continent europeu sota una única autoritat. El controladors temen que això suposi la retallada de llocs de treball i agreugi les condicions laborals. França i cinc estats més -Bèlgica, Alemanya, Luxemburg, Països Baixos i Suïssa- van signar un acord ara fa dos anys per crear un sol bloc central de l’espai aeri europeu i unificar gradualment el control del trànsit aeri al conjunt d’Europa. Un projecte que va prendre força arran de la gran quanitat de cancel·lacions que va causar el núvol de cendra volcànica islandès i la manca de coordinació entre els gestors d’aeroports.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any