La crida a la solidaritat independentista rep les primeres respostes

  • Laporta, Tena i Bertran van presentar una crida a una candidatura sobiranista única · CiU no es defineix en públic sobre la proposta · ERC considera imprescindible que CiU hi sigui · Reagrupament, disposat a participar-hi

VilaWeb
Redacció
21.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La proposta presentada ahir per Joan Laporta (Democràcia Catalana), Alfons López Tena (CiU) i Uriel Bertran (ERC) de fer una única candidatura sobiranista a les eleccions al parlament ha motivat les primeres reaccions dels partits que s’hi van esmentar (vídeo de l’acte sencer i vídeo de la declaració). CiU encara no s’ha definit públicament. ERC posa com a condició que hi sigui CiU. Reagrupament s’avé a participar-hi.

La ‘crida a la solidaritat catalana per la independència’ proposa a tots els partits nacionals, des d’Unió Democràtica fins a la CUP, d’unir-se en una gran coalició per a guanyar les eleccions i proclamar la independència (web), amb el suport d’assembles locals. Demanen la formació d’assemblees locals de suport a la solidaritat independentista que aprofitin l’experiència acumulada pel moviment de les consultes sobre la independència.

Alfons López Tena va dir que, vist que el Parlament de Catalunya havia tancat les vies per a poder organitzar un referèndum oficial sobre la independència, la via que ara s’obria era la d’una victòria electoral als comicis de la tardor que permetés de proclamar unilateralment la independència i que després els catalans votessin en referèndum aquesta decisió.

Joan Laporta va dir que no ambicionava ser-ne el cap de llista.

Pendents de la resposta dels partits

CiU no fa pública la seva opinió sobre la proposta i es concentra en la preparació de la seva pròpia candidatura. Els responsables de premsa de CiU van explicar que s’havia acordat de no pronunciar-se, de moment, sobre la iniciativa.

Per la seva banda, ERC va enviar ahir mateix un comunicat de tres punts als seus militants. Hi diu que ‘Esquerra és l’únic partit parlamentari que aposta per la construcció d’un estat propi’ i, per tant, ‘és l’única garantia que en la pròxima legislatura hi haurà independentistes a la cambra catalana’. Per Esquerra ‘fins que CiU no mogui fitxa tota proposta com la presentada és paper mullat’.

En canvi, l’associació política Reagrupament, dirigida per Joan Carretero, es va declarar disposada a participar en la iniciativa i celebra que els impulsors assumeixin les tesis que ells han defensat des que es constituí. Carretero, en unes declaracions a VilaWeb, valora molt positivament que els impulsors de les iniciatives populars de referèndum, López Tena i Bertran, juntament amb Laporta, considerin com a única via la proclamació unilateral d’independència des del parlament. I assevera que ‘seria molt bo que CiU i ERC se sumessin a la proposta’.

Carretero va parlar ahir a la tarda amb els impulsors de la crida i van acordar de reunir-se aquests dies vinents per informar-se de primera mà dels detalls de la iniciativa. ‘Ara cal saber com volen articular el projecte i què es farà, si no s’aconsegueix la majoria absoluta’, va dir Carretero. ‘També s’ha de tenir en compte que és molt fàcil fer proclames en favor de la unitat, però que no ho és tant d’articular-la i d’evitar de frustrar el país un cop més.’

El president de l’Entesa de Progrés Municipal (EPM) i de Decidim.cat, Jordi Fàbrega, va emetre un comunicat anunciant la seva adhesió a la Solidaritat Catalana per la Independència. En el text, Fàbrega anima la resta de membres de l’EPM a ‘unificar esforços per a generar il·lusió i confiança en el poble de Catalunya’.

Recuperar la Solidaritat Catalana de 1906

El manifest que signen Laporta, Tena i Bertran diu que la sentència del TC marca la fi de la via autonomista i que la creació d’un estat dins la Unió Europea és la millor opció de futur per a Catalunya.

Per això, ‘en aquests moments tan excepcionals de la nostra història’ proposen ‘a totes les persones que viuen i treballen a Catalunya d’unir-se en la Solidaritat Catalana per la Independència’ amb dos compromisos. D’una banda, ‘presentar una candidatura unitària a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya amb el compromís de proclamar la independència i de sotmetre-la a referèndum en la pròxima legislatura (2010-2014)’ i, d’una altra, ‘constituir el govern de Catalunya per a organitzar el procés cap a la creació de l’estat català al si de la Unió Europea’.

La crida invita a emular la Solidaritat Catalana que el 1907 va guanyar les eleccions, amb una gran aliança de capdavanters polítics com Prat de la Riba i Francesc Cambó. Va ser el principi de l’hegemonia política del catalanisme, que tan sols la victòria franquista va poder escapçar.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any