Laporta, Tena i Bertran presenten una crida a la solidaritat independentista

  • Proposen una gran coalició per a guanyar les eleccions i proclamar la independència de Catalunya · CiU no es pronuncia en públic sobre la proposta · ERC considera imprescindible que CiU hi sigui · Reagrupament, disposat a participar-hi

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.07.2010 - 19:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En una concorreguda conferència de premsa, avui a migdia, Joan Laporta (Democràcia Catalana), Alfons López Tena (CiU) Uriel Bertran (ERC) han fet una ‘crida a la solidaritat independentista’ (vegeu de l’acte sencer i el vídeo de la declaració). Proposen a tots els partits nacionals, des d’Unió Democràtica fins a la CUP, d’unir-se en una gran coalició per a guanyar les eleccions i proclamar la independència (web), amb el suport d’assembles locals.

Demanen la creació d’assemblees locals de suport a la solidaritat independentista que repleguin l’experiencia acumulada pel moviment de les consultes sobre la independència.

Alfons López Tena ha dit que vist que el Parlament de Catalunya ha tancat les vies per poder organitzar un referèndum oficial sobre la independència, la via que ara s’obre es una victòria electoral als comicis de la tardor que proclami la independència i que després els catalans votin en referèndum aquesta decisió.

Joan Laporta ha dit que no ambiciona ser-ne el cap de llista.

CiU no es pronuncia en públic sobre la proposta

CiU encara no ha fet pública la seva reacció. Els responsables de premsa de CiU han explicat que de moment no es pronuncien sobre la proposta.

ERC considera imprescindible la participació de CiU

Esquerra ha enviat un comunicat de tres punts als militants del partit on considera que ‘Esquerra és l’únic partit parlamentari que aposta per la construcció d’un estat propi’ i, per tant, ‘és l’única garantia que en la propera legislatura hi haurà independentistes a la cambra catalana’. Esquerra diu que ‘fins que CiU no mogui fitxa qualsevol proposta com la presentada avui és paper mullat’.

Reagrupament, disposat a participar-hi

L’associació política Reagrupament, liderada per Joan Carretero, es mostra disposada a participar en la iniciativa i celebra que els impulsors assumeixin les tesis que l’entitat ha defensat des de la seva creació. Carretero, en declaracions a VilaWeb, valora molt positivament que els impulsors de les iniciatives populars de referèndum, López Tena i Bertran, juntament amb Laporta, considerin com a única via la proclamació unilateral d’independència des del parlament. El president de l’entitat independentista afirma que ‘seria molt bo que CiU i ERC se sumessin a la proposta’.

Carretero ha parlat amb els impulsors aquesta mateixa tarda i han acordat reunir-se els propers dies per conèixer de primera mà els detalls de la iniciativa. ‘Ara cal saber com volen articular el projecte i què es farà si no s’aconsegueix la majoria absoluta’, ha afegit Carretero. ‘També s’ha de tenir en compte que és molt fàcil fer proclames a favor de la unitat, però no ho és tant articular-la i evitar tornar a frustrar el país un cop més’, ha conclòs Carretero.

Jordi Fàbrega, la primera adhesió rellevant

El president de l’Entesa de Progrés Municipal (EPM) i de Decidim.cat, Jordi Fàbrega, ha emès un comunicat per anunciar la seva adhesió a la Solidaritat Catalana per la Independència. Fàbrega anima la resta de membres de l’EPM a ‘unificar esforços per a generar il·lusió i confiança en el poble de Catalunya’.

Recuperar la Solidaritat Catalana de 1906

El manifest que signen Laporta, Tena i Bertran afirma que la sentència del TC ha suposat la fi de la via autonomista i, alhora, el millor exemple que la creació d’un estat dins la Unió Europea és la millor opció de futur per a Catalunya.

Per això, ‘en aquests moments tant excepcionals de la nostra història’ proposen ‘a totes les persones que viuen i treballen a Catalunya unir-se en la Solidaritat Catalana per la Independència’ amb dos compromisos. D’una banda ‘presentar una candidatura unitària a les properes eleccions al Parlament de Catalunya amb el compromís de proclamar la independència i sotmetre-la a referèndum en la propera legislatura (2010-2014)’ i, d’una altra banda, ‘constituir el govern de Catalunya per organitzar el procés cap a la creació de l’estat català en el si de la Unió Europea’.

La crida proposa emular la Solidaritat Catalana que el 1907 va guanyar les eleccions, amb una gran aliança de líders polítics com Francesc Macià i Francesc Cambó. Va ser l’inici de l’hegemonia política del catalanisme, que només la victòria franquista va poder escapçar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any