El Parlament Europeu acusa l’estat espanyol d’incomplir els acords pel català a Europa

  • També ho fan el Consell i el Defensor del poble en sengles cartes enviades a l'eurodiputat Oriol Junqueras

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.07.2010 - 11:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament Europeu, el Consell de la UE i el Defensor del Poble Europeu han acusat el govern espanyol d’incomplir els acords que va signar el 2006 per incorporar el català a les institucions europees, en sengles cartes enviades a l’eurodiputat Oriol Junqueras (ERC). El president de l’Eurocambra, Jerzy Buzek, remarca que el govern espanyol s’havia compromès a traduir al català tota la legislació adoptada per co-decisió però encara no ho ha fet, i això impedeix que la institució pugui incorporar el català en la seva plana web (versió no oficial traduïda).

Totes tres institucions es comprometen a penjar tots els documents en català tan bon punt el govern espanyol li presenti les traduccions. Més, Buzek afegeix que l’ús del català al Congrés i al Senat espanyols li sembla ‘molt restrictiu’.

Les tres cartes responen a una bateria de disset preguntes parlamentàries que Junqueras va enviar ara fa tres mesos a les institucions europees per conèixer l’estat dels acords signats el 2006 amb l’estat espanyol.

‘Les respostes de les institucions europees són ben explícites: l’estat espanyol és el principal enemic del català a Europa’, ha sentenciat Junqueras.

El secretari d’estat espanyol per la Unió Europea, Diego López Garrido, va declarar abans de començar la presidència espanyola de la UE que l’oficialitat del català a Europa seria una de les prioritats del semestre. Ara, l’únic gest de Garrido durant aquest període va ser l’enviament de dues cartes al president del parlament per demanar-li l’augment de l’ús del català a l’eurocambra d’Estrasburg.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any