CiU demana explicacions a l’Ajuntament de Barcelona per l’accident del Tibidabo que va matar una menor

  • L'ajuntament diu avui que va fer una revisió extraordinària quatre hores abans de l'accident · CiU critica que no s'apagués l'atracció per inspeccionar-la més detingudament · Les dues noies ferides evolucionen positivament

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.07.2010 - 19:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una noia de quinze anys, veïna de Barcelona, va morir ahir al vespre i tres adolescents més van resultar ferits en caure l’atracció del Pèndol del Tibidabo de Barcelona. No es tem per la vida de les dues noies ferides, de quinze anys, mentre que el tercer ferit, un noi de catorze, va patir ferides lleus i va ser donat d’alta ahir mateix. L’ajuntament ha dit avui que poc abans de l’accident van ser alertats de sorolls estranys i es va aturar l’atracció deu minuts per fer una revisió extraordinària, però després es va reobrir. El portaveu de CiU al consistori ha criticat precisament aquest fet.

Una investigació judicial i una d’interna han d’esclarir les causes del sinistre, perquè els responsables del parc no s’expliquen què va provocar l’accident. La presidenta del parc d’atraccions del Tibidabo, Sara Jaurrieta, va explicar ahir a la nit que l’ancoratge de la base, de formigó, va cedir i això va ensorrar tota l’estructura del Pèndol cap a les 19.15, quan va caure damunt de l’atracció dels troncs que suren sobre un riu d’aigua (La Mina).

Segons va assegurar Jaurrieta, també regidora del districte de Sarrià-Sant Gervasi, l’atracció es va posar en funcionament el 2006, havia passat l’última revisió el passat 9 de juny, i no havia donat mai cap problema fins ara.

Un treballador del parc va declarar ahir a l’Agència Catalana de Notícies que els tècnics van rebre almenys dos avisos alertant de sorolls estranys abans de l’accident, perquè el Pèndol es movia més del compte. Va afegir que aquest tipus d’avisos no són excepcionals i moltes vegades els tècnics els resolen sense ni tant sols parar l’atracció.

Avui, Jaurrieta ha respost que el serveis de manteniment van revisar el Pèndol cap a les tres de la tarda, durant deu minuts, després que els treballadors advertissin els tècnics de sorolls estranys. Aquests últims van concloure que no hi havia cap problema i el Pèndol es podia tornar a posar en marxa.

Jaurrieta ha afegit que l’empresa municipal que gestiona el Tibidabo demanarà un informe extern per part d’un pèrit independent i que aquesta setmana es reuniran amb la constructora de l’atracció i les companyies que realitzen el manteniment i les inspeccions de seguretat. La presidenta del parc ha remarcat que la seguretat és la màxima prioritat de l’empresa i que sempre han seguit els estàndards generals que obliguen a una inspecció setmanal i una altra diària a cada instal•lació, a més d’una revisió anual a una empresa externa.

Crítiques de l’oposició

El portaveu de CiU al consistori, Joaquim Forn, ha criticat que El Pèndol no s’apagués per inspeccionar-lo més detingudament, malgrat l’avís d’alerta que l’atracció no funcionava bé. En declaracions a Europa Pess, ha exigit conèixer perquè no es va tancar al públic si tenia defectes, com van advertir alguns usuaris poc abans de l’accident.

Forn ha dit que demà, 19 de juliol, demanaran tota la informació sobre l’accident i el manteniment del Pèndol i les altres atraccions del Tibidabo. Més, ha demanat obrir un més tard un debat sobre el futur del parc, perquè aquest no ha de competir amb ‘espectacularitat’ i parcs com PortAventura.

L’any 2002 l’Ajuntament de Barcelona es va fer càrrec del Tibidabo, a partir d’aleshores gestionat per una empresa pública. CiU i també el PP fa temps que reclamen una gestió privada del parc.

Ahir a la nit l’alcalde, Jordi Hereu, va anar al parc d’atraccions acompanyat per la regidora de Seguretat, Assumpte Escarp, tot i que no van fer declaracions als mitjans.

D’una altra banda, la Generalitat de Catalunya és l’encarregada de vetllar que els parcs d’atraccions del Principat apliquin les mesures de seguretat establertes.

Les dues noies ferides evolucionen positivament

Segons l’informe mèdic d’aquest matí una de les noies ferides té pronòstic lleu, amb un traumatisme craneoancefàl·lic, i és a punt de ser donada d’alta de l’Hospital Sant Joan de Déu, mentre que l’altra està més greu però no es tem per la seva vida i evoluciona favorablement a l’Hospital de la Vall d’Hebron.

Per sort, no es van lamentar més ferits, tot i que aleshores hi havia quatre mil assistents al parc. Els responsables d’aquest van optar per desallotjar-los, però ho van fer progressivament. De fet, la resta d’atraccions es van mantenir obertes just després de l’accident, per evitar aglomeracions.

Avui, 18 de juliol, el parc és tancat en senyal de dol, però el proper dimecres, 21 de juliol, obrirà amb el seu horari habitual. Aquesta és la primera vegada que es produeix un accident mortal en les instal·lacions centenàries del Tibidabo, que van obrir les seves portes el 26 d’octubre del 1901.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any