PSC, CiU i ERC presenten resolucions per separat al congrés espanyol

  • El PSC accepta el criteri del PSOE de desplegar l'estatut amb noves lleis espanyoles · CiU demana al congrés que subscrigui la declaració institucional del president Montilla el dia de la sentència · ERC demana respecte al procés democràtic perquè Catalunya esdevingui un estat de dret

VilaWeb
Redacció
16.07.2010 - 16:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les dues del migdia era l’hora límit per presentar resolucions al congrés espanyol per al debat de política general que s’hi ha celebrat aquesta setmana. Finalment, el PSC, ERC i CiU han presentat propostes de resolució per separat en no haver-se tancat cap acord al parlament català abans. El PSC ha presentat la resolució conjuntament amb el PSOE i reclama desenvolupar els aspectes retallats a l’estatut amb lleis impulsades pel govern espanyol. En canvi, CiU ha presentat una proposta perquè el congrés subscrigui la declaració institucional que va fer Montilla quan es va saber la sentència del Tribunal Constitucional espanyol. Per la seva banda, ERC reclama respecte al procés d’independència de Catalunya.

La proposta de resolució del grup parlamentari de CiU a Madrid demana al congrés que admeti que el TC ha comès una ‘gran irresponsabilitat’ i ha fet un ‘mal servei a Catalunya, a Espanya i a l’esperit de la constitució de 1978’. El text de CiU vol que la cambra espanyola declari que ‘no comparteix el contingut de la sentència en tot allò que qüestiona l’estatut’ des del ‘convenciment de la constitucionalitat íntegra’ del text que es va acordar entre el Parlament de Catalunya i les corts espanyoles i que després va quedar referendat a Catalunya.

La resolució socialista s’ha negociat al congrés espanyol entre els portaveus del PSOE i del PSC però també ha estat avalada pels presidents de la Generalitat i del govern espanyol. L’encaix definitiu es va aconseguir ahir després de quatre jornades de negociació, sobretot a l’entorn de la referència al ‘malestar’ de Catalunya. La proposta es votarà el pròxim 20 de juliol al ple del Congrés, un dia abans de la reunió Zapatero-Montilla fixada finalment per dimecres.

Per la seva banda, la proposta de resolució que ERC ha presentat reclama al congrés que faci explícit el seu ‘respecte per qualsevol procés democràtic perquè Catalunya es constitueixi en un estat de dret, democràtic i social integrat a la UE’ i reconegui que Catalunya ‘té dret a decidir democràticament el seu futur polític en pau i llibertat’. També vol que el congrés que expressi el seu ‘rebuig’ a una sentència del TC que ‘no es pot acatar’. La pròpia resolució apunta que aquest procés d’autodeterminació es faria ‘mitjançant la celebració d’un referèndum on aquest nou horitzó sigui sotmès a la lliure decisió del conjunt del poble de Catalunya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any