Zapatero tanca el debat de política general reiterant que la sentència del TC ratifica la majoria de l’estatut

  • Els partits catalans van atacar ahir Zapatero en un congrés espanyol amb un PSC absent

VilaWeb
Redacció
15.07.2010 - 13:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha dit a la segona i última sessió del debat sobre política general que ‘no es pot tapar la boca’ als ciutadans que senten que el seu territori és una nació, perquè ‘en democràcia no sembla que es pugui fer’. Per tant, ha afegit, des de l’estat toca respectar-ho i ‘limitar jurídicament l’abast d’aquesta realitat’. Segons Zapatero, això és el que fa la sentència del Tribunal Constitucional espanyol quan aborda el terme nació i estableix que no té validesa jurídica. Zapatero també ha dit que ‘no se sent responsable’ de la sentència ni d’aquests anys que han passat, i ha reiterat que la sentència santifica la immensa majoria de la reforma.

El president espanyol ha centrat bona part del discurs a defensar les bondats de la sentència del TC, que  ‘no suposa una frenada a l’Espanya plural’, sinó que santifica l’estatut. Aquests sis anys ‘hi ha hagut avenços substancials’ en matèria d’autogovern ‘i en la seva gran majoria el TC dóna suport a aquest avenç del model autonòmic’.

En tot cas, Zapatero ha volgut deixar clar que ‘no se sent responsable’ d’aquesta sentència ni dels quatre anys que han transcorregut. ‘El que hauria estat criticable és que el govern espanyol hagués pretès fer intervencions al TC’, ha dit.

Zapatero també ha dit que la manca de renovació s’ha produït perquè el PSOE ha estat exigent amb les persones que han d’anar al TC. ‘Si el PSOE hagués dit sí a les persones proposades pel PP, s’hauria renovat fa dos anys’, ha afegit, ‘però en la meva opinió entre tots hem de buscar personalitats del màxim prestigi per tal de recuperar la posició institucional del TC i enfortir al màxim el seu crèdit’.

Ha assegurat que el rebuig del Principat a la sentència es produeix més per les ‘emocions polítiques’, que ‘són importantíssimes’, que no pas per ‘l’impacte real de la sentència sobre l’autogovern’.

I, finalment, ha tornat a afirmar que ‘acata i farà complir la sentència’, tot i que ha recordat que és perfectament legítim que modifiqui lleis orgàniques per desenvolupar els articles de justícia que tomba el TC, perquè aquesta, ha dit, és la via que apunta la sentència mateix.

Atac dels partits catalans amb un PSC absent

La primera sessió del debat de política general del congrés espanyol va servir ahir per fer evident la fractura entre els partits catalans i el govern espanyol. CiU, ERC i ICV van atacar, cadascun a la seva manera, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en relació amb la sentència estatutària del Tribunal Constitucional espanyol. El PSC no va fer cap aportació pròpia al debat ni va exposar cap desavinença amb el govern de l’estat.

Duran demana trobar noves formes d’encaix amb Espanya

El portaveu de CiU al congrés espanyol, Josep Antoni Duran i Lleida, va dir que, amb la sentència sobre l’estatut, ‘l’esperit de la transició ha estat liquidat. Ara toca refer el pacte’, va reclamar Duran parafrasejant un text del seu predecessor, Miquel Roca. Duran va assegurar que ‘el TC ha actuat de separador’, i que cal trobar amb urgència noves formes d’encaix de Catalunya a l’estat. ‘No és un problema només de Catalunya, és un problema espanyol’.  va criticar que el govern i el PP ‘Volen passar de puntetes sobre la sentència’, va dir Duran.

‘Només hi ha una nació, l’espanyola, i jurídicament, sabem que és així’, va dir Zapatero en la resposta a Duran. I, per tant, ‘perquè hi hagi una plurinacionalitat cal reformar la constitució, perquè en el sentit jurídic constitucional, la nació és l’espanyola, i tota altra entitat és nacionalitat’, va afegir el líder socialista tot citant la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estatut.

Ridao proclama ‘l’inici d’una transició’ a la independència

El secretari general d’ERC i portaveu republicà al congrés espanyol, Joan Ridao, va proclamar davant de Zapatero ‘l’inici d’una autèntica transició tranquil·la i democràtica cap a la independència’. Ridao va advertir al president del govern espanyol que la manifestació de dissabte ‘marca una fita perquè forja una nova majoria’ i ‘el catalanisme, en general, està desconnectant d’Espanya’. El polític republicà, a més, va dir a Zapatero que no pot acatar el que considera ‘una decisió injusta’.

Herrera diu que Zapatero ‘no ha entès res’ i l’adverteix que, si no compleix, Catalunya voldrà escollir el seu futur

El portaveu d’ICV al congrés espanyol, Joan Herrera, va assegurar que Rodríguez Zapatero ‘no ha entès, ni ha escoltat, ni ha vist’ la manifestació de dissabte a Barcelona i li va recordar que després del 10-J ‘res tornarà a ser igual’. Segons Herrea, el TC va abaixat tant el sostre de la constitució ‘que molts catalans no poden estar drets’ i per tant el que toca és ‘modificar la constitució’. En aquesta línia, va advertir el president espanyol que si no canvia de to, cap força catalana hauria de votar les seves lleis, tampoc el PSC i serà l’hora que Catalunya ‘esculli el seu propi camí’.

Zapatero prova d’apaivagar la tensió dient que examinarà alguns dels articles anul·lats

El president espanyol Rodríguez Zapatero, que va obrir ahir la primera sessió, es va felicitar per la sentència estatutària del Tribunal Constitucional espanyol (TC), però es va comprometre a analitzar alguns dels articles anul·lats per defectes de forma, dialogant amb la Generalitat i dins els canals que estableix la constitució espanyola: era el gest en favor del PSC que s’esperava.

‘Acato i compleixo la sentència, que reconeix un procés de renovació estatuària que ha tingut un ampli consens, dins i fora de les comunitats autònomes’, va dir.

I com era previsible, va censurar el PP per la situació instaurada a Catalunya per la sentència del TC: ‘El temps transcorregut ha servit per veure que no es trencava la unitat d’Espanya, ni es canviava la constitució per la porta del darrera, ni augmentaven les desigutaltats entre els espanyols’.

Rajoy reclama a Zapatero que convoqui eleccions anticipades

El president del PP, Mariano Rajoy, va reclamar a Rodríguez Zapatero que dissolgui el parlament i convoqui eleccions anticipades. ‘Crec sincerament que vostè no està en condicions de governar’, va dir Rajoy, que va opinar que ‘el temps’ del president del govern espanyol ‘s’ha esgotat perquè no gaudeix de la confiança dels ciutadans. Sense confiança es pot manar, ordenar, o fins i tot imposar la voluntat, però no es pot governar, perquè per governar es necessita reputació i vostè, avui, no la té’, va acusar el líder dels populars.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any