Un diputat gal·lès del parlament britànic presenta una moció de suport a Catalunya

  • Afirma que Catalunya és una nació i que els catalans tenen dret a decidir democràticament el seu futur

VilaWeb
Redacció
14.07.2010 - 19:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat del Plaid Cymru al parlament britànic, Hywel Williams, ha presentat a la Cambra dels Comuns de Westminster una moció de suport a Catalunya en la defensa dels drets nacionals. La moció assegura que ‘Catalunya és una nació’, i expressa la ‘preocupació dels diputats perquè la voluntat democràtica de Catalunya ha estat sobrepassada’ per un tribunal de Madrid. ‘La moció expressa el nostre suport i solidaritat amb la gent de Catalunya’, ha explicat Williams.

El text reclama que es desenvolupi l’estatut original i demana respecte pel ‘dret dels catalans a decidir democràticament el seu futur’. També demana que l’estatut de Catalunya es desenvolupi ‘en la manera com es va votar a les urnes’, i mostra el temor dels diputats a què ‘futurs desenvolupaments constitucionals a Catalunya que tinguin el suport del govern i dels catalans puguin ser revisats judicialment per organismes que no són neutrals o independents’.

Hywel Williams ha assegurat que si els problemes entre Catalunya i Espanya ‘persisteixen en el futur’ demanarà organitzar un debat a la Cambra dels Comuns amb la participació del ministeri d’Afers Exteriors britànic. ‘El líder del meu partit, els meus col·legues i jo mateix estarem sempre preparats per deixar clara la nostra opinió i pressionar el govern del Regne Unit a adoptar una posició’, ha dit Williams.

Williams creu que el govern britànic es posicionaria probablement amb el govern espanyol a Madrid perquè té una ‘tradició llarga i poc gloriosa’ de posar-se d’acord amb les grans nacions i els centralistes i respectar poc el dret de les petites nacions com Catalunya, Gal·les o Escòcia. Amb tot, Williams ha admès que en política interna, el govern britànic ni cap institució de Londres han qüestionat mai la idea de Gal·les com a nació.

‘Catalunya és una nació, així és com ho senten els catalans, i així és certament com ho veig des de Londres com a amic de Catalunya’, ha assegurat Williams. El diputat gal·lès destaca en el text tramès al parlament que ‘un milió de persones’ van manifestar-se el 10-J a Barcelona per reivindicar ‘competències dignes’ per Catalunya. Williams ha definit la manifestació com a remarcable i magnífica pels interessos de les nacions sense estat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any