Notícies

Diumenge  11.07.2010  16:24

Els catalans que viuen a fora també es mobilitzen

Us oferim un recull de fotografies dels actes que es van fer a Londres, Berlín, Dublín, Tolosa, París, Brussel·les, Viena, Los Angeles, Nova York, Washignton, Montreal, Buenos Aires...

Men?ame
 

Catalans d'arreu del món que no van poder assistir a la històrica manifestació van organitzar actes paral·lels a les seves ciutats de residència. Els casals i associacions de catalans d'arreu van cridar a la mobilització i es van viure senyeres estelades al centre de desenes de ciutats de tot el món.

Amèrica: Los Angeles, Washington, Nova York, Montreal, Quito, Caracas i Buenos Aires

Al continent amercià, es van fer actes a L os Angeles, Washington, Nova York, Montreal, Quito, Caracas i Buenos Aires. El Casal dels Catalans a Califòrnia, amb seu a la ciutat de Los Angeles, ha fet una concentració de refús a la sentència davant del consulat espanyol a Los Angeles. El Casal Català de Washington DC va convocar els catalans la plaça Dupont Circle. A Nova York, el Catalan Institute of America va aplegar els seus membres i simpatitzants al Roger Smith Hotel perquè els catalans residents a la zona de Nova York es manifestessin i donessin suport a la manifestació des de Manhattan i poguessin seguir en una pantalla gegant la manifestació (manifest de la Federació Nord-americana d'Associacions Catalanes, pdf). El Casal Català del Quebec va aplegar una vintena de catalans a l'estàtua de Louis-Hyppolite Lafontaine del Parc Lafontaine, un símbol al Quebec.

A Buenos Aires, el Casal de Catalunya va aplegar els catalans a la plaça Catalunya. A la capital equatoriana, Quito, es va fer una concentració davant l'Ambaixada espanyola (comunicat de la comunitat catalana de Quito, pdf).

Unió Europea: Viena, Tolosa, Berlín, Dublín Londres, Brussel·les i Sant Sebastià

A la Unió Europea, catalans i occitans van unir forces i es van concentrar davant el consolat espanyol a Tolosa convocats pel Casal Català de Tolosa, Cadres Catalans i el Partit Occità, entre d'altres entitats, per protestar contra la sentència de l'Estatut. Enarborant banderes catalanes, occitanes i basques, una trentena de persones van protestar pacíficament davant de la representació espanyola, cercada per un cordó policial.

A Londres i a Berlín també hi ha hagut concentracions. A la capital anglesa desenes de catalans es van aplegar a Chesham Place. I a la capital alemanya, a l'Alexanderplatz. A Dublín, malgrat la pluja, desenes de catalans van concentrar-se al General Post Office d'O'Connell Street. I a Viena, en una convocatòria més modesta feta via Facebook, la concentració es va fer davant el Casal Català de Viena. I a Brussel·les, la concentració es va fer a la plaça Luxemburg de Brussel·les, davant del Parlament Europeu.

Els actes, organitzats pels casals repartits per tot el món, han rebut el suport institucional de la Generalitat i han comptat amb la presència de representants de les delegacions del govern.

Així, a Berlín ha assistit el delegat Martí Estruch, a Nova York, Andrew Davis i a Londres hi ha participat Xavier Solano. El delegat de la Generalitat a París, Apel·les Carod-Rovira, ha assistit a la manifestació de Barcelona.

La més gran, al País Basc

La concentració més gran, però, es va fer al País Basc. Milers de persones han marxat a Sant Sebastià contra la retallada de l'estatut per part del Tribunal Constitucional. La manifestació la convocava l'Esquerra Abertzale, EA i Alternatiba. Al darrera d'una pancarta amb el lema 'Som una nació. Autodeterminació', els manifestants van recórrer alguns dels carrers cèntrics de Sant Sebastià en una tarda de sol i calor durant la qual també es van escoltar consignes a favor de la independència i lemes a favor dels presos d'ETA. Una bandera catalana presidia la marxa.

Men?ame