Una concentració ahir a Palma fa de preludi de la protesta

  • Centenars de persones es van concentrar en defensa de l'autogovern balear i en solidaritat amb el Principat

VilaWeb
Redacció
10.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Obra Cultural Balear (OCB) va fer ahir una concentració a la plaça de Cort (Palma) que es va omplir de centenars de persones en defensa de l’autogovern de les Illes i també en contra de la sentència de l’estatut. ‘Ens solidaritzem amb el poble català’, va dir el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, qui va afegir que aquest acte també serveix per reafirmar la concepció ‘plurinacional’ de l’estat espanyol. Es va llegir un manifest, consensuat entre totes les forces polítiques d’esquerres i nacionalistes, i va sonar l’himne de Mallorca.

Ahir al matí, el PSIB va anunciar que s’adherien a la concentració, organitzada per l’Obra Cultural Balear (OCB), i que va comptar amb el suport i la representació de tots els partits polítics d’esquerres i nacionalistes, excepte el PP, com són PSM, UM, ERC, Iniciativa d’Esquerres, Els Verds, Esquerra Alternativa i Verda, Entesa i el PSIB. La plaça de Cort va quedar plena de pancartes on es podia llegir el lema de la manifestació, i l’acte va comptar també amb uns glossadors, que finalment van cantar l’himne de Mallorca, ‘La Balanguera’.

La concentració es va fer, en paraules dels principals representats polítics, per ‘defensar l’autogovern’. El diputat socialista, Pablo Martín, va remarcar que la seva formació s’havia adherit a la concentració ‘en defensa de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears i també per mostrar la solidaritat cap al partit socialista de Catalunya i també el poble català’, ja que considera que si el text balear fos el retallat, el Principat també sortiria al carrer ‘per defensar el text estatutari’. D’altra banda, l’acte també va comptar amb Joan Carles Verd, de la formació d’Unió Mallorquina, qui va explicar que es concentraven en defensa de l’autogovern de les Illes Balears i en defensa de l’estatut balear, i sobretot, en contra dels retalls en els textos estatutaris.

El portaveu d’Esquerra Alternativa i Verda, Albert Aguilera, va dir que ha arribat l’hora de canviar la constitució, per tal que es permeti aconseguir una federació d’autonomies i la federació dels Països Catalans. Per la seva banda, el president d’ERC de les Illes, Joan Lladó, qui va ser acompanyat pel diputat d’ERC, Joan Tardà, va recordar que la sentència del TC afecta el text català però també tindrà repercussions negatives sobre la norma balear.

Finalment, el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, va dir que la concentració es va organitzar per fer un ‘clam a favor de l’autogovern’, ja que en ple segle XXI, s’ha reculat trenta anys enrere. La manifestació d’avui a Barcelona comptarà almanco amb la participació de diverses persones de l’OCB, d’UM i també del PSM.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any