En lluita per ‘Les Escoles’ d’Ignasi Mas i Morell

  • Últim cap de setmana per veure l'exposició reivindicativa 'Les escoles 1910–2010' a Sant Pol de Mar

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
M. S.
10.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Grup de defensa del patrimoni de Sant Pol de Mar, amb personatges vinculats tan significatius com l’artista Perejaume, continua batallant per defensar l’edifici modernista ‘Les Escoles’ d’Ignasi Mas i Morell. El col·lectiu ha recollit 1877 signatures que ha presentat al departament de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya per demanar que l’edifici es catalogui com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), i aturar així el projecte de remodelació, que mutilaria aquesta peça de arquitectura històrica.

Una colla de veïns del poble es va començar a mobilitzar fa uns mesos arran de l’exposició pública del projecte guanyador per intervenir en l’edifici de Mas i Morell per convertir-lo en biblioteca. Les primeres accions van consistir en elaborar un manifest que van signar l’artista Antoni Tàpies, l’historiador Josep M. Ainaud de Lasarte, la restauradora Carme Ruscalleda i d’altres. I també van presentar una al·legació a l’ajuntament. Però a finals de març el ple de l’ajuntament de Sant Pol va rebutjar totes les al·legacions i va aprovar definitivament el projecte.

L’exposició ‘Les escoles 1910 –2010‘ que es pot veure fins aquest cap de setmana al Museu de Sant Pol de Mar, recupera la memòria de l’edifici d’Ignasi Mas i Morell i el seu valor arquitectònic, a través del documental ‘Paraules per a un edifici’ (a YouTube en quatre parts: 1, 2, 3 i 4). També es mostra l’audiovisual ‘Les escoles 1910-2010’ i algunes troballes precioses com ara material didàctic de l’any 1910 del mètode Montesori o un parell de llibres escrits per Francesc Ferrer i Guàrdia.

Perejaume és molt gràfic, al final del documental: ‘Això té un valor extraordinari i és que ningú ho ha grapejat. A la que s’hagi grapejat una vegada ja no es pot tornar enrere. Per tant, la primera grapejada és importantíssima. Estem molt habituats a grapejar les coses, portem una ansietat els homes, que no parem de grapejar-ho tot. La nostra ansietat l’hem encomanada a l’entorn. No ens agradem prou i l’entorn no s’agrada prou: variem els rius de llera, girem les muntanyes de costat, si una carretera passa per aquí la fem passar per allà. La nostra ansietat, la nostra caducitat, el nostre malestar, l’hem encomanat al món. Jo tinc moltes ganes que això es calmi. Mirem de calmar l’entorn. L’entorn som nosaltres.’

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any