Europa mira la manifestació de dissabte

  • Us oferim un debat amb els eurodiputats Oriol Junqueras i Ramon Tremosa · Les entitats adherides a la manifestació superen el miler · Els sis presidents obriran la manifestació amb la bandera

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.07.2010 - 13:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Unió Europea mirarà demà amb especial atenció la resposta catalana a la sentència del TC sobre l’estatut. En aquest debat de VilaWeb TV, els eurodiputats Oriol Junqueras (Els Verds-Aliança lliure) i Ramon Tremosa (Liberals Demòcrates), expliquen perquè des de les institucions europees la manifestació serà seguida amb un interès especial. També reflexionen sobre quin serà l’escenari polític un cop feta la marxa, tant a Catalunya com a Europa, i quines accions caldria emprendre. Al debat també hi era convidat l’eurodiputat Raül Romeva (Els Verds-Aliança lliure), que no hi ha pogut assistir per problemes logístics als aeroports.

Tot a punt per la manifestació

Una vegada resolt el contenciós entre partits, institucions i entitats convocants sobre la capçalera de la manifestació de demà contra la sentència del TC i per la dignitat de Catalunya, tots els esforços s’esmercen ara a aconseguir la mobilització més important de la història del nostre país. Els magistrats del constitucional espanyol publiquen avui la sentència contra l’estatut, fet que pot motivar encara més la població a participar en la protesta sota el lema ‘Som una nació. Nosaltres decidim‘.

El comitè organitzador de la manifestació de dissabte va arribar ahir a un acord amb els partits sobre la capçalera de la manifestació (comunicat, pdf). Finalment, obriran la manifestació, en solitari, els tres presidents de la Generalitat (Montilla, Maragall i Pujol) i els tres presidents del parlament (Benach, Rigol i Barrera), amb la bandera. Immediatament darrere hi haurà la pancarta amb el lema ‘Som una nació. Nosaltres decidim’, amb un representant de cada una de les entitats, organitzacions socials i partits convocants.

Les entitats adherides a la manifestació ja superen el miler i s’han organitzat més de tres-cents autocars per assistir-hi.

Publicació de la sentència la vigília de la manifestació

El Tribunal Constitucional (TC) espanyol preveu de fer pública la sentència de l’estatut avui, segons fonts de la institució, atès que els quatre magistrats conservadors que havien anunciat el seu vot particular (Ramón Rodríguez Arribas, Vicente Conde, Jorge Rodríguez Zapata i Javier Delgado), ja van lliurar-lo ahir. La sentència, de més de mil pàgines, argüeix la declaració de nul·litat dels catorze preceptes que el TC considera inconstitucionals i estableix la interpretació vàlida de vint-i-set més. Els magistrats resoldran els altres sis recursos contra l’estatut (del Defensor del Poble i de cinc comunitats autònomes) aquest juliol.

Artur Mas valorarà l’actitud de Montilla l’endemà de la manifestació

El president de CiU, Artur Mas, valorarà, diumenge al matí, l’actitud del president de la Generalitat, José Montilla, i del PSC en general, sobre la polèmica del lema i de l’encapçalament de la manifestació. Mas reivindica el dret, el seu i el dels dirigents convergents, de situar-se darrere la pancarta que desitgin, que en aquest cas és la proposada per Òmnium Cultural, ‘Som una nació. Nosaltres decidim’.

ERC promourà un programa de mínims unitari entre els partits catalans al congrés espanyol

ERC provarà de conjuminar l’acció dels partits polítics catalans a Madrid per a defensar un programa de mínims que vetlli pels interessos de Catalunya. El portaveu del grup parlamentari d’ERC al congrés espanyol, Joan Ridao, va demanar ahir una reunió als portaveus de la resta de grups a Madrid per a començar a pactar una acció conjunta al congrés, que va anomenar ‘Solidaritat Catalana’. Aquest programa inclou punts estratègics de l’estatut, retallats per la sentència del TC, com ara la llengua, la divisió territorial o el finançament.

La CUP participarà en la manifestació amb bloc i lema propis

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) va presentar ahir la seva pròpia convocatòria de manifestació, amb un bloc i lema propis, però inscrita en la protesta general. El lema de la CUP és ‘Tirem pel dret: independència’. La formació de l’esquerra independentista anima tothom a participar en la crida unitària, que ‘ha d’obrir un procés que condueixi, irreversiblement i democràtica, a l’emancipació nacional i social del poble català’.

Concentració en defensa de l’autogovern balear

L’Obra Cultural Balear (OCB) ha convocat per avui, a les set d’horabaixa, una concentració a la plaça de Cort (Palma). La finalitat és de defensar l’autogovern i de contestar la retallada de l’estatut de Catalunya. Segons l’OCB, la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) també perjudica el desenvolupament de l’estatut balear, com van explicar ahir dos juristes, Tomeu Colom i Toni Abat. La convocatòria ha rebut el suport d’una plataforma de forces polítiques integrada per tots els partits llevat del PP: PSIB-PSOE, UM, PSM, EAV, Iniciativa d’Esquerres, ERC, els Verds i Entesa per Mallorca.

Protestes solidàries a Tolosa, Sant Sebastià, Londres, Berlín i Dublín

Entitats cíviques d’occitans i catalans han convocat per a demà mateix una concentració a Tolosa en solidaritat amb la manifestació de Barcelona contra la sentència del Tribunal Constitucional i en favor del dret de decidir dels catalans. El Casal Català de Tolosa i algunes entitats, com Cadres Catalans o el Partit Occità, criden a concentrar-se, a les sis d’horabaixa, davant el consolat d’Espanya a Tolosa. Els convocants demanen als ciutadans que portin banderes catalanes i occitanes per protestar contra la censura del Tribunal Constitucional espanyol i per defensar la dignitat de Catalunya.

A Sant Sebastià, l’esquerra abertzale, Eusko Alkartasuna i Alternatiba han convocat una manifestació a Sant Sebastià demà a les 17.30, en solidaritat amb Catalunya. A Londres i a Berlín també hi haurà concentracions demà a les sis de la tarda, a Chesham Place i a l’Alexanderplatz, respectivament. I a Dublín, Irlanda decideix ha fet una convocatòria a les cinc al davant del General Post Office d’O’Connell Street.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any