Millet i Montull es neguen a declarar al parlament

VilaWeb
Redacció
06.07.2010 - 14:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president de l’Orfeó Català, Fèlix Millet, i l’ex-director d’administració del Palau de la Música, Jordi Montull, s’han negat a declarar avui al matí a la comissió parlamentària que investiga les irregularitats en la gestió del Palau de la Música.

Amb gran expectació mediàtica, Millet i Montull s’han adreçat al parlament, però tal com es preveia, ambdós s’han acollit al dret de no declarar. En dues brevíssimes al·locucions, han dit que es troben imputats ‘dins un procediment judicial conegut per tothom’ i que, ‘seguint els consells’ dels advocats, han decidit acollir-se al dret ‘de no respondre cap pregunta’. Això no els ha evitat, amb tot, els retrets dels diputats de la comissió, especialment dels del tripartit, que han lamentat el seu silenci i han recordat els indicis que apunten, segons el seu parer, a un finançament irregular de CDC.
Pere Bosch, diputat d’ERC i Daniel Pi, diputat d’Iniciativa, han intentat sense sort trencar el silenci de Millet, que ha mantingut un posat seriós durant la compareixença. Els dos màxims responsables de l’espoli del Palau de la Música han abandonat el parlament poc després d’arribar-hi i sense descobrir cap de les incògnites que estudia la comissió política. 

El portaveu de CiU, Jordi Turull, ha fet a Fèlix Millet la mateixa pregunta que a la resta de compareixents: ‘Vostè ha participat en el finançament irregular de partits polítics a través d’alguna obra pública?’. Turull, que no ha deixat temps a Millet per respondre la pregunta, ha lamentat que els partits polítics, quan es busquen insults referents al saqueig del Palau, hagin caigut en una ‘mena de festival per veure qui la diu més grossa’ i ha cedit el seu torn de seguida. 

El tripartit intenta trencar el seu silenci

El portaveu socialista, Jordi Terrades, ha assegurat, en resposta a Turull, que no busca el titular més original, sinó aclarir fets tristos per al país i ha preguntat a Millet sobre un dels patrocinadors del Palau, Ferrovial. ‘Ens sembla una pràctica èticament reprovable’ que diners que havien de potenciar la música ‘vagin a parar a una fundació política’, però ‘ens sembla més preocupant’ que es ‘financi a través d’obra pública un partit polític.’ En veure que Millet seguia guardant silenci, el diputat ha desitjat que la instrucció judicial ‘segueixi el seu camí’.

Crònica negra del país

El diputat d’Esquerra, Pere Bosch, ha iniciat el seu torn recordant a Millet que ha fet molt mal ‘a gent que estimava el Palau, el món fundacional i tot al país’. La comissió ‘representa la sobirania popular’, no hi ha un escenari millor per desemmascarar les dues trames del Palau, ‘Una d’enriquiment personal i una altra de desviament de diners a CDC. Els uns es pensaven que el palau era seu i els altres es pensaven que el país era seu’.

Bosch també ha dit que la història del Palau és ‘com una crònica negra escrita amb impunitat i a la llum del dia. Els documents parlen, però les persones no.’

Bosch ha detectat que rere el seu silenci ‘hi ha culpa i un intent d’encobrir algunes persones’.

Finalment li ha formulat una pregunta directa: ‘és veritat que el Palau de la Música va fer de mediador amb l’empresa Ferrovial per tal de desviar recursos a la Fundació Ramon Trias i Fargas i a Convergència? Vostè no em contesta, de fet no ens contesta, aquesta comissió lògicament no pot obligar-lo a parlar ni té la potestat per jutjar-lo, ho farà la justícia, i estem convençuts que farà honor al seu nom’.

La pàtria a la boca, la cartera a Suïssa.

El portaveu d’Iniciativa, Daniel Pi, ha reconegut sentir-se un ‘privilegiat per tenir l’oportunitat de dir-li coses que molta gent desitjaria. Hem conegut les retirades d’efectiu a fons desconegut, les factures d’obres fetes a casa seva i hem sabut que té comptes a Suïssa’. Sobre aquest fet Pi ha bromejat que ja es tracta de tot un clàssic: ‘la pàtria a la boca i la cartera a Suïssa’.

Com Bosch, Pi també li ha formulat una pregunta directa: ‘Senyor Millet, vostès van utilitzar el Palau per pagar diners, per transferir-ne, de les adjudicacions que es feien a Ferrovial i a CiU? Seria tan amable de contestar-m’ho?’.

El portaveu del grup mixt, Albert Rivera, ha explicat que la principal preocupació de la seva formació és ‘com poden haver desaparegut trenta-sis milions d’euros d’un consorci en el qual eren presents la Diputació, l’Ajuntament i la Generalitat. Per això els ciutadans no confien en els seus representants’.

La cúpula de CatDem nega tota responsabilitat en el cas Palau

Ahir es van reprendre les compareixences amb la de l’actual president de la fundació CatDem, Joaquim Ferrer, que va negar tota responsabilitat financera, la del director Agustí Colomines i la de l’administrador Daniel Osàcar. També hi van intervenir responsables de l’antiga fundació Trias Fargas, com l’ex-director Antoni Vives.

El director de la Fundació CatDem, Agustí Colomines, va acusar el tripartit de cometre frau de llei amb la comissió d’investigació i va recordar el director de l’Oficina Antifrau (OAC), David Martínez Madero, que havia indicat que les comissions d’investigació es convocaven per investigar els governs i no l’oposició. ‘Aquesta comissió és de frau de llei, i més ho és que aquí no s’hi hagi assegut Ramon Garcia-Bragado i que m’hi assegui jo.’ Colomines també va assegurar que si hagués tingut esment de cap mena de finançament irregular de CDC o de la fundació que dirigeix des de desembre del 2007, hauria dimitit.

El president de la Fundació CatDem, Joaquim Ferrer, va defensar els convenis signats entre l’antiga Fundació Trias Fargas i el Palau de la Música, sobre la base que totes dues entitats compartien objectius. Més, va declarar, convençut, que els recursos rebuts per la fundació convergent s’havien fet servir per als objectius del conveni, la promoció de la música i el cant coral. Ferrer, president des del 2008, va precisar que ell no havia participat en la signatura dels convenis, però que trobava bé i lògic que dues entitats culturals col·laboressin.

Per una altra banda, el director de la Fundació CatDem entre el 2004 i el 2007 quan rebia el nom de Fundació Trias Fargas, Antoni Vives, actualment regidor de CDC, va assegurar no tenir constància de ‘cap desviament de diners cap a CDC’, i que quan tenia el càrrec ‘no sabia les fonts de finançament que rebia l’entitat’. Els portaveus del PSC, d’Esquerra, d’Iniciativa i del PP li van retreure que no apareguessin en les memòries de la fundació les activitats musicals per les quals havien rebut 630.000 euros en set convenis amb el Palau de la Música. Vives va respondre que s’havien constituït cinc corals.

L’administrador de CDC i de la Fundació CatDem, Daniel Osàcar, va negar rotundament haver cobrat comissions per adjudicacions d’obra pública. Va dir que vincular el patrocini de Ferrovial envers el Palau de la Música amb finançament irregular de CDC era un ‘muntatge tan absurd i rocambolesc que insulta la intel·ligència’. A més, va negar que ell fos el Daniel que apareix en documents trobats als discs durs de Fèlix Millet i de la seva secretària, i va exigir a ERC que rectifiqués les seves acusacions. Al final, davant de tota la comissió va assegurar que CDC havia treballat amb empreses com Hispart, però que sempre havia pagat puntualment pels serveis prestats.

Castells, Puig i Macias també compareixeran

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, tancarà la comissió d’investigació, tot i que no se sap quan hi compareixerà. Així ho van acordar els portaveus després de la sessió d’ahir, que també van decidir noves compareixences, com les dels ex-consellers de Política Territorial i Obres Públiques, Felip Puig i Pere Macias, que es presentaran a la comissió entre dilluns i dimarts de la setmana entrant. La compareixença de Castells s’ha d’ajustar a la seva agenda, però pot donar-se a final de la setmana entrant o a principi de l’altra, segons el president de la comissió. En total, en aquest segona tanda, hi haurà dotze compareixences més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any