La policia deté el president de la Diputació d’Alacant, José Joaquín Ripoll

  • També s'han detingut tres regidors d'Oriola i l'empresari Enrique Ortiz · L'operació s'emmarca en la investigació d'un presumpte cas de corrupció relacionat amb els contractes de recollida de brossa · Colpeix directament el sector 'zaplanista' del PP valencià

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.07.2010 - 13:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La policia ha detingut a migdia el president de la Diputació d’Alacant, José Joaquín Ripoll (PP), després d’haver escorcollat la seu de la institució i la casa del polític. També s’ha escorcollat l’Ajuntament d’Oriola (Baix Segura), governat pel PP, i s’han detingut tres regidors: el d’Infrastructures, Manuel Abadia, i dues persones més de qui no se sap encara la identitat. En tots els casos, l’actuació respon a un presumpte cas de corrupció relacionat amb la recollida de brossa.

Els domicilis dels empresaris Fenoll i Ortiz, escorcollats

Els domicilis particulars de dos empresaris propers al PP, Ángel Fenoll, dedicat a la recollida de brossa, i Enrique Ortiz, molt conegut i dedicat a la construcció, també s’han escorcollat. Ortiz, que es trobava a Pamplona, ha estat detingut a la capital navarresa. Es dóna el cas que l’empresa d’Ortiz també és investigada pel ‘cas Gürtel’ per presumpte finançament irregular del PP. Unes altres fonts han explicat a VilaWeb que es faran més escorcolls a la tarda i que no es descarta que hi hagi més detencions.

La investigació començà l’any 2006 per una denúncia de Fenoll

La investigació d’aquest cas de presumpta corrupció va començar l’any 2006, quan l’empresari Fenoll va denunciar un suposat suborn en els contractes de recollida d’escombraries d’Oriola i va lliurar a la fiscalia anti-corrupció d’Alacant diverses proves, entre les quals unes gravacions en vídeo. La mateixa fiscalia, dirigida per Felipe Briones, va detenir Fenoll un any després per delictes d’extorsió i suborn. Tots els detibguts en aquella operació, sis en total, van acabar pagant fiances d’entre 30.000 i 100.000 euros per sortir en llibtertat.

Arran de les proves obtingudes en aquest cas, el jutge va obrir una nova investigació per a determinar si Fenoll podria haver finançat campanyes de partits polítics i si podia haver intervingut en en l’adjudicació per part de la Diputació d’Alacant del projecte d’una planta d’escombraries. Ripoll va aturar aleshores el projecte, però fa un any el va adjudicar finalment a una UTE participada per Ortiz.

Sector ‘zaplanista’ del PP

Ripoll, president també del PP d’Alacant, és el cap més visible de l’anomenat sector ‘zaplanista’ del PP, molt crític amb el president Camps. En aquests darrers anys les tensions entre aquests dos sectors del PP valencià han augmentat arran de la gestió que Camps ha fet de la seva vinculació al cas Gürtel. Els ‘zaplanistes’ no han assistit a cap dels actes de suport que li ha organitzat el partit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any