Notícies

Dilluns  05.07.2010  21:35

Vilafranca del Penedès també es declara moralment exclosa de la Constitució

El Port de la Selva ho ha fet amb unanimitat com a resposta a la sentència del TC contra l'estatut

Men?ame
 

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès s'ha declarat 'moralment exclòs de l'àmbit de la Constitució espanyola', com ja havia fet avui mateix l'Ajuntament del Port de la Selva (declaració, pdf) el Port de la Selva. El ple municipal de la capital penedesenca ha introduït una esmena d'última hora presentada per la CUP per incloure aquesta declaració a la moció prevista de rebuig a la sentència, que ha estat acceptada amb els vots de CiU, ERC, ICV, a més de la pròpia CUP.

Si bé l'esmena no ha rebut el suport del PSC, que hi ha votat en contra, els socialistes han votat afirmativament a l'aprovació de la moció que ja incloïa la declaració d'exclusió moral de l'àmbit de la Constitució espanyola. Per tant, finalment la moció ha rebut el suport de 19 dels 21 regidors del consistori. L'únic regidor del PP s'ha quedat sol defensant el vot contrari a la moció, i un altre regidor no ha pogut assistir al ple extraordinari d'avui

En el cas del Port de la Selva, el ple municipal s'ha reunit en sessió extraòrdinaria per respondre a la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut d'autonomia de Catalunya. Convergència i Unió governa el consistori de Port de la Selva amb un total de cuatre regidors, a més del batlle, Genís Pinart. Pel que fa a l'opsició, aquesta es compon de dos membres de la formació local Port AM i un regidor del PSC.

La declaració aprovada en el ple considera que 'les aspiracions d'autogovern de la nació catalana no tenen cabuda a l'ordenament jurídic espanyol'. 'La reforma de la Constitució espanyola amb l'objectiu de fer-hi possible l'encaix de les aspiracions d'autogovern catalanes es certifica com una quimera del tot impossible'. L'ajuntament empordanès considera que ha arribat el moment de plantar cara i 'qüestionar la sobirania espanyola sobre Catalunya'.

L'escrit critica durament la resolució del Tribunal Constitucional, qualifica d'humiliant la sentència i diu que redueix a un 'text de mínims' la carta magna catalana. Per això, l'ajuntament es desvincula de l'àmbit de la constitució 'en un gest conscient d'afirmació nacional i democràtica'. L'alcalde, Genís Pinart (CiU), diu que l'únic que fan és interpretar la voluntat del TC. 'Ells mateixos ens han exclòs de l'àmbit de la Constitució; per això hem cregut oportú fer aquest pas endavant', ressalta l'alcalde.

'Aquesta no és la Catalunya que volem, i tampoc encaixa amb l'Espanya que ells volen'. Amb la declaració subscrita aquest matí, l'alcalde explica que es recull la voluntat del municipi de l'Alt Empordà. 'Les accions sempre seran parlades, mai violentes, però també hem d'ensenyar què volem', conclou.

Men?ame