Els promotors de la IP obren una nova via perquè no s’estronqui el procés

  • Presenten una nova ILP tramitada com la consulta de la Diagonal

VilaWeb
Redacció
06.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Preveient que la llei de consultes populars aprovada pel parlament pot ser una via morta per a consultar els ciutadans sobre la independència de Catalunya, els promotors de la IP van proposar ahir una nova via perquè el parlament català pugui presentar la consulta als ciutadans. Consistiria a seguir els passos que l’Ajuntament de Barcelona va fer en la consulta sobre la Diagonal. Ahir Alfons López Tena i Uriel Bertran van presentar al parlament una iniciativa en aquest sentit.

La nova iniciativa copia els tràmits seguits per l’ajuntament barceloní en la consulta sobre la reforma de la Diagonal, que ningú no ha declarat il·legal. És una ‘consulta popular no referendària per a copsar l’opinió sobre la independència de la Nació Catalana’, van explicar. Hi podrien participar tots els ciutadans de Catalunya de més de setze anys. I tots els estrangers amb NIE o cèdula de residència.

Però hi ha una gran diferència entre la nova consulta i la de la Diagonal: no es podrà votar per telèfon, ni per internet, per manca de garanties de seguretat, sinó que s’haurà de votar presencialment.

Abans de quinze dies la mesa del parlament ha de decidir si admet a tràmit aquesta nova iniciativa. En cas afirmatiu, faran falta 50.000 signatures perquè es debati al ple i, en cas de superar la votació, el parlament convocaria la consulta.

Els promotors, en una conferència de premsa, van anomenar aquesta iniciativa ‘el Pla B, pensat per a esquivar el perill que la convocatòria basada en la llei de consultes s’estronqui; si l’Ajuntament de Barcelona va poder-ho fer, també ho hem de poder fer nosaltres’, va explicar Alfons López Tena.

En aquest reportatge VilaWeb exposava el camí que havia de seguir la iniciativa original i que ara pot estroncar-se amb les interferències del TC i del govern espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any