Òmnium considera ‘irrenunciable’ el lema de la manifestació

  • Montilla i el PSC demanen que a la capçalera hi hagi la senyera · CiU, ERC i ICV prefereixen el lema d'Òmnium

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.07.2010 - 16:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El membre de la Junta d’Òmnium Cultural, Alfons López Tena, ha volgut aclarir avui que l’entitat no pensa renunciar al lema previst per a la manifestació, ja que no és una marxa en defensa de l’estatut i ha afegit que Montilla, si vol, pot convocar-ne una altra (vegeu el vídeo de les declaracions).

El cas és que quan manquen just cinc dies per a la gran de protesta contra la sentència estatutària del TC, ha augmentat la polèmica sobre la pancarta que l’ha d’encapçalar i el lloc on han de situar-se els partits polítics. Ahir el president Montilla va tornar a demanar d’anar al capdavant, però darrere d’una senyera, i avui el PSC també ho ha demanat. Però Òmnium Cultural ha dit que considera el lema i la pancarta de la capçalera irrenunciables. CiU, ERC i ICV també prefereixen la pancarta pactada amb l’entitat.

Òmnium ha dit ser sensible a les peticions del president ‘pel valor que té que sigui ell qui encapçali la marxa’, en paraules de la presidenta, Muriel Casals, però sense que això impliqui en cap cas renunciar a la pancarta prevista per encapçalar la manifestació. Fonts d’Òmnium han negat a VilaWeb les informacions aparegudes a alguns mitjans segons les quals ja s’està treballant en un redisseny de la composició de la manifestació que donés cabuda a la petició de Montilla. Han explicat, això sí, que aquests pròxims dies s’intensificaran les negociacions per a mirar d’estudiar totes les possibilitats de tal manera que tothom, en una posició o altra, hi càpiga.

Montilla justifica Chacón

També ahir, en l’acte del PSC a Balaguer, després de demanar d’encapçalar la marxa sense lema, Montilla va defensar la ministra de Defensa Carme Chacón, molt criticada per tots els partits catalans. El president va animar la ministra, que també va participar a l’acte, a continuar ‘fent pedagogia a Madrid’ i va dir que la ministre ‘estima el seu país i les institucions’. Chacón ha insistit aquests dies en què la major part del text estatutari no ha estat retallat i ha qualificat de ‘bona notícia’ la sentència. Tot amb tot, Chacón no volgué ahir referir-se a la manifestació de dissabte, però va dir que no hi assistiria.

CiU, ERC i ICV demanen que el front comú es traslladi a Madrid

La divisió entre PSC, per l’una banda, i CiU, ERC i ICV, per l’altra, es féu palesa novament ahir, quan els socis de govern dels socialistes i CiU van demanar un front comú dels diputats catalans a Madrid com a resposta política contra la sentència del TC. Puigcercós va demanar que els diputats catalans, inclosos els 25 del PSC, no donessin suport a cap proposició del PSOE, amb l’argument que ‘no n’hi ha pas prou de fer resolucions de protesta, cal un canvi d’actitud.’

Herrera es va expressar semblantment i fins i tot va parlar d’una acció conjunta per a vetar els pressupostos de l’estat. ‘Cal començar amb les primeres votacions que puguem posar en marxa i continuar després amb els pressupostos generals de l’estat.’

Duran i Lleida va advocar per ‘situar el problema català al cor de la política espanyola’ i va advocar la necessitat de subscriure una resposta unitària de tots els partits a la sentència. Aquesta unitat s’ha d’articular, a parer de Duran, al voltant de tres eixos: llengua, cultura i finançament. Ha de servir, a més, va dir, per evitar que tant el PSOE com el PP continuïn traslladant el debat a Catalunya i alimentant les diferències entre partits.

Montilla va evitar de parlar de cap acció conjunta a Madrid i va circumscriure la unitat dels partits catalans a la manifestació de dissabte. Cal recordar que el PSC va ser l’únic partit, juntament amb el PP, que divendres va evitar de criticar la valoració que Zapatero havia fet de la sentència. La resta de partits catalans van ser molt durs envers el president espanyol, que es va felicitar per la sentència i va dir que fixava el sostre d’autogovern de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any