Els promotors de la IP obren una nova via per a evitar que s’estronqui el procés

  • Presenten una nova ILP tramitada com la consulta de la Diagonal

VilaWeb
Redacció
05.07.2010 - 14:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Preveient que la Llei de consultes populars aprovada pel Parlament pot ser una via morta per a consultar els ciutadans sobre la independència de Catalunya, els promotors de la IP han proposat una nova via per tal que el Parlament català consulti la ciutadania. Es tractaria de fer una consulta seguint els passos que l’Ajuntament de Barcelona va utilitzar per a fer la consulta sobre la Diagonal. Aquest matí Alfons López Tena i Uriel Bertran han presentat al Parlament una iniciativa en aquest sentit.

La nova iniciativa copia els tràmits seguits per l’ajuntament en la consulta sobre la reforma de la Diagonal, que no ha estat declarada il·legal per ningú. Es tracta d’una ‘consulta popular no refrendària per copsar la opinió sobre la independència de la Nació Catalana’, han explicat. Podrien votar tots els ciutadans de Catalunya majors de 16 anys. En el cas dels estrangers, podrien votar els que tinguin el NIE, o targeta de residència.

Però hi ha una gran diferència entre la nova iniciativa i la consulta de la Diagonal: no es podrà votar per telèfon, ni per internet, ja que no ofereixen garanties de seguretat. En la consulta sobre la independència convocada pel parlament català s’haurà de votar presencialment.

Abans de quinze dies la mesa del parlament ha de decidir si admet a tràmit aquesta nova iniciativa. En cas afirmatiu, faran falta 50.000 signatures per aconseguir que la iniciativa entri a debatre’s al ple i, en cas de superar la votació, el parlament convocaria la consulta.

Els promotors, en conferència de premsa, han batejat aquesta iniciativa com ‘el Pla B, davant el perill que fer la convocatòria a través de la Llei de Consultes pugui quedar estroncada; si l’Ajuntament de Barcelona va poder-ho fer, també ho hem de poder fer nosaltres’, ha declarat Alfons López Tena. En aquest reportatge VilaWeb va avançar el camí que havia de seguir la iniciativa original i que ara pot estroncar-se amb les intervencions del TC i del govern espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any