La interpretació dels magistrats del TC sobre l’estatut impedeix la convocatòria de referèndums

  • 'El Periódico de Catalunya' publica extractes de l'esborrany final de la sentència del Constitucional

VilaWeb
Redacció
02.07.2010 - 11:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Periódico de Catalunya ha publicat avui, en un suplement especial de setze pàgines només consultable en paper, l’extracte de l’esborrany final de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l’estatut català, de dilluns passat, on es detallen els articles suprimits i també els fonaments jurídics amb què els magistrats han reinterpretat el text. Entre els arguments d’interpretació del TC, es parla dels drets històrics, els símbols, el català, les vegueries, la justícia i les competències, la cultura, el dret civil, la immigració i les consultes i els referèndums. Sobre els arguments jurídics dels magistrats en matèria de referèndums, el jurista Alfons López-Tena ha comentat a VilaWeb que tanquen la porta a la convocatòria de consultes d’àmbit autonòmic.

Segons el TC, diu López-Tena, ‘els referèndums són competència exclusiva de l’estat i només se’n poden convocar d’acord amb el que preveu la llei orgànica espanyola de referèndums de 1980’. Aquesta última llei, recorda el jurista, solament permet fer referèndums d’àmbit municipal, però no autonòmics. Per això l’esborrany publicat per ‘El Periódico’ manté els referèndums locals, perquè són recollits a la llei orgànica de 1980.

Respecte al conjunt de fonaments jurídics que apareixen al quadernet especial del diari barceloní, López-Tena considera que ‘són més greus els efectes de les interpretacions que no els articles anul·lats’ pels magistrats del TC en la sentència de dilluns passat.

La publicació del contingut definitiu de la sentència amb els arguments del Tribunal Constitucional sobre l’estatut del Principat, que avui ha avançat fragmentàriament ‘El Periódico’, és prevista per al 12 de juliol vinent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any