La manifestació contra la sentència, l’encapçalarà la societat civil

  • Les reaccions de rebuig a la sentència no s'aturen · Montilla anirà darrere d'una bandera sense lema, uns quants metres després de la pancarta central · Per Zapatero, la sentència és 'el final del procés'

VilaWeb
Redacció
02.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La manifestació convocada per Òmnium Cultural (resum de la presentació), amb el suport de partits, sindicats i patronals, per contestar la sentència estatutària del Tribunal Constitucional espanyol, no l’encapçalarà pas el president de la Generalitat, José Montilla, que anirà darrere una bandera, uns quants metres després de la capçalera. Aquesta serà formada per la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, i per representants de les entitats i organitzacions adherides, i serà presidida per una pancarta que dirà: ‘Som una nació. Nosaltres decidim’.

Montilla va fer explicita dimarts la voluntat de presidir la manifestació, però va negar-se a anar darrere el lema pactat per les entitats convocants.

Òmnium espera, diu en un comunicat, que aquests dies continuïn sumant-s’hi adhesions de totes les entitats i organitzacions que comparteixin el motiu i el lema de la marxa. De moment, ja se n’hi han adherit dues-centes.

Segons Zapatero, la sentència és ‘el final del procés’

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va parlar ahir per primera vegada de la sentència del TC sobre l’estatut (veredicte, pdf). La seva idea és que la resolució del tribunal posa punt final a un ‘procés d’ampliació de la descentralització política’ i del ‘reconeixement de més identitat de Catalunya’. Per ell, la sentència ‘acaba el procés de negociació de l’autogovern de Catalunya’ i ‘dóna tranquil·litat’. Per tant, va demanar serenitat als partits catalans per a assumir-la i va comprometre’s a reunir-se amb Montilla per parlar-ne.

Mentrestant el president Montilla tancava la ronda de converses amb tots els partits per a vehicular una resposta unitària a la sentència, just l’endemà d’haver-se conjurat amb Artur Mas per recuperar els punts de l’estatut íntegre. Però el president d’ERC, Joan Puigcercós, va advertir, tant a Montilla com a Mas, que no comptessin amb els republicans per a refer el pacte amb l’estat; tot dient que parla de refer-lo era enganyar, oimés que, a mesura que van sabent-se detalls de la sentència, es veu que, en alguns casos, deixa el nou estatut pitjor que no el del 1979, i que ‘el govern espanyol, del PSOE o del PP, no vol refer res’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any