Barcelona s’omple de cinema jueu

  • El Festival de Cinema Jueu de Barcelona vol afirmar la cultura jueva i difondre-la

VilaWeb
Martí Crespo
02.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja fa dotze anys que el Festival de Cinema Jueu de Barcelona es proposa d’afirmar i de difondre la cultura jueva, estretament lligada al passat d’una ciutat que, entre els segles XIV i XV, va arribar a tenir un 10% de població jueva. Amb el cinema de punt de partença, el festival vol promoure també activitats culturals al Call de Barcelona, fer conèixer la interculturalitat del poble jueu, motivar el diàleg, inscriure la cultura jueva en l’agenda cultural de la ciutat i fer visibles les produccions de tema jueu que es fan a casa nostra. El programa d’aquest dotzè festival, que ocupa els Cines Maldà i  la plaça de Sant Felip Neri de Barcelona, consta d’una vintena de films, curts i documentals a la secció oficial, i d’una desena de títols clàssics. Avui mateix es projectarà Gainsbourg. Vida de un héroe, de Joann Sfar, que recrea la vida del cantant, actor i director de cinema Serge Gainsbourg. És l’estrena més esperada de la secció oficial, però no pas l’única que tracta enguany de la música.

També es podrà veure aquests dies el documental Black Over White de Tomer Heymann, que segueix el grup israelià de pop i world-beat The Idan Raichel Project durant la ronda que el 2006 va fer per Etiòpia; Jaffawiye, de Dan Deutsch, que s’interessa per la història de System Ali, un grup molt jove de hip-hop del districte intercultural de Jaffa (Tel-Aviv); i Deconstructing Dad, en què Stanley Warnow explora la vida i lʼobra del compositor, intèrpret, inventor i pioner de la música electrònica Raymond Scott (1908-1994).

Entre els films inscrits també n’hi ha que enfoquen la complexa vida quotidiana dintre Israel, o que toquen històries reals, esdevingudes a l’Europa oriental, i algunes comèdies.

La voluntat del festival de no limitar-se al cinema es tradueix cada any en algunes activitats paral·leles. Ahir, dimecres, per exemple, es va presentar la novel·la ‘En Bartfuss, l’immortal’ d’Aharon Appelfeld, traduïda al català per Eulàlia Sariola. I dissabte el psiquiatre Valentín Barenblit, el director de Memorial Democràtic Miquel Caminal i Bernardo Kononovich, director del documental Kadish (en què la dictadura argentina es contrasta amb l’Holocaust), parlaran dels desapareguts sota règims feixistes.

El festival, com ja és tradició, es tancarà el 10 de juliol amb una festa popular a la plaça de Sant Felip Neri. El grup Racalmuto hi combinarà composicions pròpies i temes del músic Raymond Scott de bandes sonores per a fragments de films clàssics de Buster Keaton, Betty Boop o els Germans Marx…

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any