Zapatero diu que la sentència és ‘el final del procés’

  • Diu que 'dóna tranquil·litat' i demana serenitat als partits catalans per assumir-la · ERC diu a CiU i PSC que no comptin amb els republicans per mirar de refer el pacte amb l'estat espanyol

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.07.2010 - 19:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha parlat avui per primera vegada de la sentència (veredicte, en pdf) del TC sobre l’estatut per dir que la resolució del tribunal posa el punt i final a un ‘procés d’ampliació de la descentralització política’ i del ‘reconeixement de més identitat de Catalunya’. Per Zapatero, la sentència ‘dóna per acabat el procés de negociació de l’autogovern de Catalunya’. Segons el president espanyol, la sentència ‘dóna tranquil·litat’ i ha demanat serenitat als partits catalans per assumir-la i ha confirmat que es reunirà amb Montilla per analitzar-la.

Mentrestant, el president d’ERC, Joan Puigcercós, ha advertit el president de la Generalitat, José Montilla, i el líder de CiU, Artur Mas, que no comptin amb els republicans per refer el pacte amb l’estat. Puigcercós creu que donar el missatge que es pot refer el pacte amb l’estat és ‘enganyar’ i ha considerat que a mida que van transcendint detalls de la sentència es demostra que deixa el text en alguns casos pitjor que el del 1979.

Aquesta advertència arriba el dia en què Montilla ha tancat la ronda de converses amb tots els partits per a vehicular una resposta unitària a la sentència i l’endemà de l’aposta de Mas i Montilla per recuperar els preceptes de l’estatut íntegre que no han passat el filtre del TC. ‘El govern espanyol, del PSOE o del PP, no vol refer res’, ha dit Pugicercós.

CiU i ICV no descarten portar al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg la sentència sobre l’estatut

CiU i ICV-EUiA no descarten portar al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg el contenciós sobre l’estatut. La veu més acreditada en assumptes constitucionals a França, el professor Bertrand Mathieu, creu que el retard en la sentència i la suposada parcialitat dels magistrats poden ser dos motius per obrir aquesta via en defensa de l’estatut. ERC, però, n’és ‘escèptica’. El PSC ha dit que cal ser prudent i no s’ha volgut pronunciar amb claredat sobre aquesta opció.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any