El parlament aprova la llei del cinema amb els vots del tripartit i CiU

  • Ha arribat al tram final després d'haver incorporat esmenes i d’haver superat el recurs del PP al Consell de Garanties

VilaWeb
Redacció
30.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La llei del cinema ha arribat avui al punt final de la tramitació amb l’aprovació al parlament català, gràcies als vots del tripartit i de CiU. El projecte de llei del cinema (pdf) va superar el mes de febrer les esmenes a la totalitat del Partit Popular i de Ciutadans, que avui s’hi han oposat.

El parlament, doncs, ha aprovat la llei amb els cent disset vots a favor dels partits que donen suport al govern (PSC, ERC i ICV-EUiA) i del principal grup de l’oposició, CiU. El text aprovat garanteix l’equiparació del català i el castellà a les sales i preveu que, quan s’estreni un llargmetratge al Principat, les empreses distribuïdores ho facin doblant o subtitulant la meitat de les còpies en català i l’altra meitat en castellà.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha assegurat que és una llei ‘possible, oportuna i absolutament necessària’ que ‘corregeix una anomalia’ lingüística. En la presentació al parlament de la llei, Tresserras havia dit: ‘Som una cultura i una llengua mitjanes a escala europea i mereixem el mateix tracte que les altres llengües i cultures, independentment de si aquestes tenen estat o no en tenen’.

Incògnita de CiU

Fins a última hora no s’ha sabut què votaria CiU. Ahir, el diputat Jordi Cuminal va dir que la seva voluntat era de tirar-la endavant, ensems amb la resta de partits, oimés que el text havia millorat molt, perquè recollia quasi totes les propostes del seu partit. Com ara, les quotes de projecció, no solament de distribució, com deia el text original, la digitalització, els set anys de termini per a aplicar la llei, i l’establiment d’un pla d’industrialització del sector a Catalunya.

La llei, a banda d’obligar a distribuir la meitat de les còpies doblades o subtitulades en català, preveu l’aplicació de sancions en el cas d’infracció i també proposa mesures per a fomentar el cinema europeu en versió original subtitulada i el cinema de producció catalana.

La proposta de llei va motivar un polèmic tancament dels cinemes el dilluns de la setmana passada. Alguns empresaris, membres del Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya, van fer tancar les sales per protestar contra la llei del govern. El president del Gremi, Camilo Terrazón, va exposar les raons de la protesta en una entrevista (vídeo) amb VilaWeb TV.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any