PP i PSPV aproven la llei de la funció pública

  • Amb aquest text, no serà necessari el requisit del català als nous funcionaris del País Valencià · Compromís vota en contra i alerta de l'atac a la llengua

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.06.2010 - 12:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les Corts Valencianes han aprovat la llei de la funció pública valenciana gràcies als vots del PP i del PSPV-PSOE. Amb aquest nou text, ja no serà necessari el requisit del català als nous funcionaris del País Valencià, i és per això, i pel fet que no s’han debatut les 127 esmenes de Compromís (twitter), que la coalició nacionalista hi ha votat en contra. Així, Compromís ha lamentat que els dos partits majoritaris ‘vagen plegats per a discriminar el requisit lingüístic en la funció pública valenciana’.

El diputat Josep Maria Pañella (Bloc) ha demanat, durant la seva intervenció, que el requisit lingüístic sigui una exigència prèvia al nomenament del funcionariat però, finalment, la llei no ho preveu pas. Així, Pañella diu que el text margina el català i segueix la línia del govern ‘d’atac constant contra la llengua, suprimint línies en valencià de col·legis i instituts, retallant el pressupost per al doblatge en valencià en la televisió pública i no donant suport als qui fan música en la nostra llengua’.

‘Sí al valencià’

Per exigir el requisit del català i protestar contra la llei, a Plataforma Sí al Valencià = Requisit Lingüístic ha convocat una concentració que es fa davant el Palau de la Generalitat (plaça de Manises) a les 12.30.

Quan es va presentar el manifest de la plataforma, el novembre de 2009, un dels impulsors de la plataforma, Diego Gómez, ja va dir: ‘Una llei de la funció pública sense el requisit del valencià és inadmissible; no podem esperar vint-i-sis anys més sense garanties de valencià en l’administració.’ El manifest proclama, per exemple, que el govern valencià no pot anar ‘al darrere de la societat valenciana en el reconeixement de la llengua pròpia dels valencians, en l’administració pública i en la seua relació amb els ciutadans’.

També recalca que aquesta exigència és legalment reconeguda per les altres autonomies amb llengua pròpia, no únicament per Catalunya i per les Illes Balears, que comparteixen llengua amb el País Valencià, sinó també per autonomies que, com Galícia, han estat governades molt de temps pel mateix partit que governa actualment el País Valencià. És, doncs, ‘una reclamació de mínims, que simplement posaria el País Valencià al mateix nivell que la resta d’autonomies amb llengua pròpia’.

La Plataforma té el suport dels grups parlamentaris de l’oposició (PSPV, Compromís i EUPV), dels partits progressistes i nacionalistes (BNV, IPV, ERPV), dels sindicats (UGT, CC OO i Intersindical Valenciana), de les associacions culturals (Escola Valenciana, Ca Revolta, Societat Coral el Micalet, Acció Cultural del País Valencià) i de FAPA-València.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any