El G-20 tanca la cimera amb una declaració d’intencions i sense acords concrets

  • Els dirigents dels països membres no van arribar a acords sobre mesures concretes contra la crisi

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els dirigents de les grans economies del món van acordar ahir a la reunió del G-20 a Toronto (Canadà) un calendari per a reduir el dèficit i frenar l’augment del deute públic, tot i la preocupació de l’administració Obama que considera que una reducció de la despesa massa ràpida pot endarrerir la fràgil recuperació mundial.

El G-20 ha posat fi a una cimera de dos dies amb l’acord de reduir a la meitat el dèficit públic el 2013 i d’estabilitzar la relació entre deute públic i Producte Interior Brut amb vista al 2016. El primer ministre del Canadà, Stephen Harper, va proposar aquests objectius i va rebre el suport d’alguns caps europeus. Però per a calmar les objeccions dels EUA, del Japó, de l’Índia i d’alguns països més del G-20, el calendari és obert, no tancat.

L’acord, redactat per evitar discrepàncies, deixa que cada govern s’adapti a les circumstàncies nacionals. Dit altrament, les circumstàncies de cada país prevalen sobre el consens global. En canvi, a les reunions anteriors del G-20, durant la crisi financera, que va començar el 2008, la urgència de donar-hi resposta va esperonar els dirigents a harmonitzar estratègies per reactivar el creixement.

A Toronto, en canvi, han acordat que calien restriccions, però sense concretar-ne l’abast ni el temps. Per la cancellera alemanya, Angela Merkel, si no hi ha mesures urgents per a frenar la despesa, els inversors especulatius poden apujar els costos dels governs prestataris, com han fet a Grècia i a Portugal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any