Kirguizistan vota en un referèndum la fi del sistema presidencialista

  • Se sotmet al vot dels ciutadans canvis a la constitució que donen més poder al parlament · La consulta ve precedida dels violents enfrontaments entre uzbeks i kirguisos

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.06.2010 - 11:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Kirguizistan vota avui en referèndum els canvis a la seva constitució que permetran dotar de més poder democràtic al parlament i facilitaran el camí pel reconeixement ciutadà de la líder Roza Otunbayeva i la convocatòria d’eleccions el mes d’octubre. La votació arriba després d’enfrontaments violents entre els dos principals grups del país, els uzbeks i els kirguiz. Unes lluites que, oficialment, haurien provocat la mort d’almenys 275 persones, tot i que s’apunta a que la xifra total de víctimes podria arribar als milers. La líder del Kirguizistan, Otunbayeva, ja ha votat a Osh, la capital, on molts edificis estan destruïts. En la primera hora del referèndum, un 5% del cens havia votat.

Una antiga república soviètica, el Kirguizistan podria convertir-se en una de les primeres democràcies parlamentàries del centre d’Àsia, on predominen els sistemes presidencialistes. El referèndum d’avui, doncs, permetrà als votants decidir si volen traslladar el centre del poder del president cap al primer ministre. 

La pregunta del referèndum és molt simple: ‘Dóna suport a la nova constitució?’ D’acord amb el nou sistema, la líder Otunbayeva, que és l’única dona al capdavant d’un país del centre d’Àsia, es mantindria com a presidenta en funcions fins el final del 2011. Les eleccions parlamentaries es farien cada cinc anys, i el president tindria un mandat limitat de només sis. 

La líder Roza Otunbayeva, que va assumir el poder després d’una revolta al país el mes d’abril per enderrocar el president Kurmabek Bakiyev, necessita aquest referèndum per establir la seva legitimitat i mesurar el suport popular. ‘El nostre país avui és molt a prop d’un gran perill, però els resultats d’aquest referèndum demostraran que el país està unit i que la gent és una. Que es mantindrà fort i anirà endavant’, ha dit Otunbayeva després de votar. 

Al sud del país, on la divisió entre uzbeks i kirguisos és més acurada, l’elecció es preveu difícil. Els enfrontaments entre els dos grups han intensificat les tensions entre ells. Alguns uzbeks consideren que la violència estava motivada ètnicament, i són poc partidaris de donar suport a un referèndum que perceben com una iniciativa kirguisa. 

Molts d’altres uzbeks encara continuen hores d’ara refugiats en cases o edificis a la capital del país, Osh, i amb por a sortir al carrer. Otunbayeva ha assegurat que podran votar des de casa, ja que la comissió electoral els portarà les urnes. 

Les organitzacions internacionals per la protecció dels drets humans han explicat aquest diumenge que la situació al país, especialment al sud, ‘continua sent extremadament tensa i imprevisible, amb grups ètnics kirguis i uzkek havent-se refugiat en barris homogenis ètnicament’. 

Al Kirguizistan, milers de cases i negocis van quedar destruïts com a conseqüència dels enfrontaments de les darreres setmanes. Es calcula que prop de 400.000 persones, la majoria uzbeks, han hagut de ser desplaçades. El total de víctimes mortals dels enfrontaments no és clar, però Otunbayeva va assegurar en una entrevista a Rússia que podria arribar als prop de 2000 persones, deu vegades més del que indiquen les xifres confirmades. 

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any