El comediant Jón Gnarr pren possessió de la batllia de Reykjavik

  • Va guanyar les eleccions de la capital islandesa amb el partit El Millor i promeses 'sorprenents'

VilaWeb
Redacció
27.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conegut comediant islandès Jón Gnarr va fer ahir el seu discurs d’acceptació del càrrec de burgmestre de la capital d’Islàndia, Reykjavik. Gnarr va guanyar les eleccions a final de maig passat després d’una carrera meteòrica del partit fundat sis mesos abans amb el nom del Millor (Besti Flokkurinn). Entre les propostes electorals del partit hi havia canviar l’aeroport per Disneylàndia, donar tovalloles gratis a les piscines o comprar un nou ós polar per al zoo. Però el nou burgmestre -el quart en quatre anys- ha volgut calmar els ciutadans dient que el seu és ‘el millor partit. Si no ho fos, l’haurien anomenat el Pitjor o el Dolent. Però jo mai treballaria en un partit així.’

Aprofitant la crisi econòmica i institucional del país, el partit va fer campanya usant la cançó de Tina Turner ‘Simply the Best‘ i va obtenir el 34,7% dels vots. Això significa sis escons dels catorze de la batllia per a un partit que es declara anarco-surrealista. El segon partit amb més vots va ser el tradicional Partit de la Independència, que va obtenir el 33,6% dels vots. 

El Partit el Millor va formar coalició amb el partit Demòcrata-Social, de centre-esquerra. Amb tot, Gnarr va assumir el càrrec de batlle la setmana passada amb la voluntat de servir en un mandat de quatre anys. El nou govern de la capital islandesa ja ha garantit la gratuïtat dels menors de divuit anys a totes les piscines, i els seus plans inclouen convertir Reykjavik, una ciutat amb ple subministrament d’energia geotèrmica, en un paradís dels cotxes elèctrics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any